Gyártók Több százmillió dolláros veszteséget könyvelhet el a Ford

Több százmillió dolláros veszteséget könyvelhet el a Ford

autopro.hu/V.M. | 2020.04.14 10:48

Több százmillió dolláros veszteséget könyvelhet el a Ford

Fotó: Ford Media Center

Több százmillió dolláros veszteséggel zárhatja az első negyedévet a Ford. A koronavírus-járvány hatására az autógyártó eladásai is visszaestek. Jó hír viszont, hogy a vállalat pénzügyi helyzete ma sokkal stabilabb, mint a 2008-as pénzügyi világválság idején.

Hirdetés

A Ford előrejelzése szerint a 2020 első negyedévében 34 milliárd dollár árbevételre tett szert, ami nem volt elég a költségek teljes fedezéséhez. A kamatok és adók levonása előtti eredménye (EBIT) 600 millió dollár hiány lesz, szemben az előző évi 2,4 milliárd dollár nyereséggel. Az időszakban továbbá éves összehasonlításban 21 százalékkal csökkentek az értékesítései. Az Egyesült Államokban, ahol a vállalat nyereségének nagyobb része termelődik, 12,5 százalékkal esett vissza a járművei iránti kereslet.

Az amerikai autógyártó a koronavírusra tekintettel még márciusban állította le európai és észak-amerikai termelőegységeit. Jelenleg csak a kínai vegyesvállalatában folyik a termelés. Most azon dolgozik, hogy a második negyedévben fokozatosan újraindíthassa üzemeit. A Ford közölte, hogy a gyártás újrakezdése a szakszervezetekkel, a beszállítókkal, kereskedőkkel, illetve más érdekeltekkel egyeztetve fog megvalósulni.

Legalább félévre elegendőek a tartalékok

Április 9-én a Ford mintegy 30 milliárd dollárnyi forrással rendelkezett, amiből 15,4 milliárd dollár két, márciusban felhasznált hitelkeretből származik. Tim Stone, a Ford pénzügyi vezetője kifejtette, hogy úgy látják, elég tőkével rendelkeznek ahhoz, hogy legalább a harmadik negyedév végéig ne legyen szükségük további forrásbevonásra.

A Reuters azon kérdésére válaszolva, hogy a vállalat hitelért fog-e folyamodni az amerikai kormányhoz vagy a Federal Reservhöz, amennyiben a normál üzletmenet csak később áll vissza, a Ford részéről úgy nyilatkoztak, hogy még jelentős likviditással rendelkeznek a pénzügyi piacok, valamint sok lehetőségük van további források szerzésére.

Úgy néz ki, hogy a Fordnak jelenleg kielégítő tartalékai vannak, a bevételek tartósan alacsony szintje mellett azonban 2020 végére már gondjai adódhatnak. Ahogy arról az autopro.hu beszámolt, a Tesla akár 2021 tavaszáig is működhet bevételek nélkül.

Kiemelt Partnereink