Gyártók Több projekttel tesz az additív gyártásért a BMW

Több projekttel tesz az additív gyártásért a BMW

autopro.hu/Sz.K. | 2023.11.15 04:16

Több projekttel tesz az additív gyártásért a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

A 3D nyomtatással előállított polimer alkatrészek hatékony és méretarányos gyártásának hároméves útja után a BMW POLYLINE projektje lezárult. A cél a lézerporágyas fúziós (LPBF) gyártási lánc minden technológiai aspektusának zökkenőmentesen összefogása volt.

A konzorcium az EOS P500 nyomtatót alkalmazta, míg a Grenzebach Exchange P500/4 terméke hatékonyan kezelte a vállalat elemeinek eltávolítását és hűtését, ezzel is fokozva a nyomtató optimalizálását.

Az automatizált irányított járművek (AGV-k) integrálása az építmény szállítására, valamint egy automatizált válogató és komissiózó rendszerrel együtt racionalizálta a működési folyamatot. Továbbá a DyeMansion készülékei kulcsszerepet játszottak a felületkezelésben és a festésben, a PowerShot DUAL Performance a tisztítási és újrafelületezési feladatokat kezelte.

„A POLYLINE automatizált folyamatlánca illeszkedik a következő generációs nyomtatókhoz és a szabványos gyártási követelményeinkhez. A szabványosított interfészek miatt rendszerfüggetlen megoldás, ami kulcsfontosságú az additív gyártás méretnöveléséhez” - mondta Dr. Blanka Szost-Ouk, a BMW Group additív gyártásáért felelős vezetője.

További tervek

A német konzorcium 10,3 millió eurót fordított a projektre, ami során jelentős előrelépéseket ért el. A projekt az integráció, az aprólékos nyomon követés, a közös munka és a szoftverek egységes összekapcsolásának erejét bizonyítja. A munkaerő költségeinek potenciális csökkenése, párosulva a fokozott ismételhetőséggel és megbízhatósággal, kulcsfontosságú lehetőséget és kihívást jelent az iparág számára.

Ez csak egy része a BMW 3D nyomtatás automatizálására irányuló sokrétű megközelítésének. A vállalat a fém 3D nyomtatás automatizálása és a homokmag nyomtatás megvalósítását is kutatja és fejleszti.

A POLYLINE reménye most a konzorcium folytonosságán nyugszik, azzal a céllal, hogy a teljesen automatizált gyártósorokat szélesebb piaci spektrumban mutassa be. Az ilyen kulcsfontosságú integráció vélhetően katalizátora lesz a költséghatékony, kiterjedt alkatrészgyártásnak, ami jelentős ugrást jelent afelé, hogy több termék is megfizethetően gyárthatóvá váljon - írja a 3Dprint.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink