Gyártók Több dolgozó felvételére szólítják a Teslát

Több dolgozó felvételére szólítják a Teslát

autopro.hu/V.M. | 2023.07.18 12:21

Több dolgozó felvételére szólítják a Teslát

Fotó: Twitter/Tesla Grünheide

A legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall felszólította a Teslát, hogy csökkentse a betöltetlen pozíciók számát a Berlinhez közeli egységében, mely kapacitását épp megduplázná az amerikai elektromosautó-gyártó.

Hirdetés

A Tesla a grünheidei gyára termelési kapacitását évi egymillió autóra növelné. A terveket július 19-én hozza nyilvánosságra, és egészen szeptember közepéig lesz lehetősége a helyi lakosoknak ellenvetéseik megfogalmazására.

A bővítés új munkahelyek létrehozását jelenti az eddigi 12 ezren felül, melyekből eddig körülbelül 11 ezret sikerült betöltenie a Teslának.

Dirk Schulze, az IG Metall Berlin-Brandenburg-Szászország kerületi igazgatója üdvözölte a Tesla bővítési terveit, rámutatva, hogy így a Tesla még inkább elkötelezi magát a németországi termelés mellett. „Ugyanakkor ezen bejelentés és aközött, amit a helyi dolgozók jelenleg tapasztalnak, szöges ellentét áll fenn. A sok betegszabadság ellenére a létszámot jelentősen csökkentik” – tette hozzá.

Sok száz munkáskézzel kevesebb

A Schulze által idézett számok szerint csak júniusban mintegy 200 fővel csökkentették a német üzem rendes munkavállalói állományát, ezenfelül pedig egy közepes három számjegynyi kölcsönzött munkavállaló szerződését mondták fel. Eközben továbbra is cél maradt a hetente 5000 jármű legyártása.

„A gyár bővítése előtt, itt az idő, hogy a grünheidei dolgozók munkakörülményeinek javítása élvezzen prioritást” – húzta alá Schulze.

A berlini üzem munkakörülményei nem most először kapnak figyelmet. Az év elején az IG Metall arról számolt be, hogy a Tesla túlterheli dolgozóit, akik a mai napig nem rendelkeznek szakszervezeti képviselettel. Utóbbi helyzet megváltoztatásán gőzerővel dolgozik az IG Metall.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink