Gyártók A Teslánál nincs hagyománya a szakszervezeteknek

A Teslánál nincs hagyománya a szakszervezeteknek

autopro.hu/P.B. | 2023.06.29 12:21

A Teslánál nincs hagyománya a szakszervezeteknek

Fotó: Tesla

A legnagyobb német jármű- és fémipari szakszervezet, az IG Metall sokkal rosszabbul képviselteti magát a grünheidei Tesla üzemben, mint más német autógyárakban. A szervezet ezen változtatni szeretne, és meg is dolgozik ezért a változásért.

A Tesla az Egyesült Államokban nem tartozik az úgynevezett „Union-gyárak” közé, azaz a vállalatnál nem aktív a legnagyobb amerikai autós szakszervezet, az UAW. A dolgozói érdekvédelemnek Kínában mások a hagyományai, és eddig Németországban sem volt aktív az IG Metall a Tesla helyi üzemében.

A német szakszervezet most először fordult a grünheidei gyár alkalmazottaihoz, és kampányolt a kollektív szerződések és a magasabb bérek mellett. A szakszervezet képviselői június 26-án jártak a cégnél, és több műszakban kampányoltak a fenti témákban. A grünheidei Teslánál jelenleg nincs kollektív szerződés.

Van esély a jó kapcsolatokra

Az IG Metall pozitív mérleggel zárta a Teslánál tett látogatását, legalábbis a szervezet erről számolt be: „a Teslánál eltöltött napunk nagyszerűen sikerült” – mondta Dirk Schulze, a szakszervezet Berlin-Brandenburg-Szászország kerületi igazgatója, aki kiemelte, hogy nagy érdeklődés mutatkozott az IG Metall munkája iránt.

„Ha kellő bátorítás érkezik a munkaerő felől, az IG Metall kollektív tárgyalásokba kezd a jobb fizetés és a munkakörülmények érdekében.” A szóvivő szerint a szakszervezetbe sokan léptek be az előadások után – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink