Gyártók Túlterheli német dolgozóit a Tesla

Túlterheli német dolgozóit a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2023.01.19 11:22

Túlterheli német dolgozóit a Tesla

Fotó: Tesla

A Tesla Berlinhez közeli gyárának több dolgozója is bepanaszolta az elektromosautó-gyártót a legnagyobb német szakszervezetnél, kifogásolva a hosszú munkaidőt, ami kihatással van magánéletükre.

Hirdetés

Az IG Metall szakszervezet jelentése szerint a Tesla több dolgozója is megkereste őket a magas munkaóra-szám miatt. A szervezet nem először emel szót a berlini gyár munkakörülményei miatt, mindazonáltal az üzem dolgozói a mai napig nem rendelkeznek szakszervezeti képviselettel.

Az IG Metall nemrég tartott éves sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a Tesla egyre több munkavállalója panaszkodik a túl hosszú munkaidőre, amiről nem mernek feletteseikkel beszélni.

A szakszervezet, ami rendszeres kapcsolatban áll a Giga Berlin dolgozóival, hozzáfűzte, hogy a Tesla alkalmazottjait aggasztja a csekély szabadidő, ami miatt nem tudnak elég időt tölteni családjukkal, és nem elég a munkát követő regenerálódáshoz sem. Egyes dolgozók azt is megosztották, hogy a titoktartási megállapodások miatt félnek problémáikról beszélni.

„A Tesla dolgozói a projekt iránti nagy lelkesedéssel kezdtek, az idő múlásával azonban ennek a lelkesedésnek az elmúlását tapasztaljuk. A Tesla nem tesz eleget a munkakörülmények javítása érdekében, és túl kevés időt hagy kikapcsolódásra, a családnak és a pihenésre” – mondta Irene Schulz, az IG Metall szóvivője.

A politika szintjére jutott az ügy

Az IG Metall értesülései több helyi politikus figyelmét is felkeltették, és egyesek a helyi kormány beavatkozását sürgetik. Christian Baeumler, kereszténydemokrata politikus például úgy fogalmazott: „A brandenburgi kormánynak be kell tartatnia a foglalkoztatási biztonsági szabályokat a Tesla szoros felügyeletén keresztül.”

Ahogy arra az InsideEVs is rámutat, a Teslát világszerte érik kritikák a munkakörülmények miatt, a vállalat azonban eddig lényegében azt üzente dolgozóinak, hogy aki nem kíván sokat és keményen dolgozni, az távozzon.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink