Gyártók Teljesen elektromos autót fog gyártani Kölnben a Ford

Teljesen elektromos autót fog gyártani Kölnben a Ford

autopro.hu/V.M. | 2021.02.11 14:23

Teljesen elektromos autót fog gyártani Kölnben a Ford

Fotó: Ford Media Center

Ha minden igaz, a Fordnál eldöntötték, hogy első tisztán elektromos kisautójuk a Fiestákat gyártó kölni üzemben fog készülni. Emellett az is kiderült, hogy az amerikai OEM a korábban tervezettnél kisebb szerepet szán elektrifikációjában a hibrid modelleknek.

Hirdetés

Egy nevét nem vállaló bennfentes nemrég az Automobilwoche lappal osztotta meg, hogy már biztosan a németországi Kölnben fog készülni a Volkswagen elektromos járművekhez fejlesztett MEB platformján alapuló elektromos típus. A Ford a február 15-ével kezdődő héten fog hivatalos bejelentést tenni a döntésről.

Kiszivárogtatott információk alapján a sajtó már 2020 novemberében is arról írt, hogy Kölnben gyárthatják, sőt ott is fejleszthetik a MEB platformra épülő modellt. A hírek szerint továbbá a német Saarlouis és a román Craiova is lehetséges gyártási helyszínként merült fel.

A Ford és a Volkswagen még tavaly júniusban lépett szövetségre. A megállapodás egyebek mellett kishaszongépjárművek közös fejlesztéséről szólt, valamint arról, hogy a Ford is fejleszthet elektromos autót a Volkswagen MEB platformja alapján. A Ford 2023-ban szeretné piacra dobni a MEB-en alapuló autóját, amiből néhány év alatt több mint 600 ezret kíván értékesíteni.

Kevesebb hibrid fog érkezni

Nemrég Jim Farley, a Ford vezérigazgatója bejelentette, hogy 2025-ig 22 milliárd dollárt fordítanak villanyhajtású járművekre, ami azt jelenti, hogy a korábban tervezettnél jóval többet szán elektrifikálásra a Ford.

Az Automobilwoche német szaklapnak nyilatkozó forrás most azt is elárulta, hogy a Ford az elektrifikációban kisebb szerepet ad a hibrideknek. 2023-2026 között évente egy-egy teljesen elektromos és hibrid jármű piacra dobása szerepelt a tervekben, az utóbbiak azonban végül nem fognak megvalósulni – számolt be az electrive.com.

Kiemelt Partnereink