Gyártók Alaposan megtoldja az elektromos járművekre szánt összeget a Ford

Alaposan megtoldja az elektromos járművekre szánt összeget a Ford

autopro.hu/V.M. | 2021.02.08 11:18

Alaposan megtoldja az elektromos járművekre szánt összeget a Ford

Fotó: Ford MyNewsDesk

A Ford 2025-ig 22 milliárd dollárt költ modellkínálata elektrifikálására, ami azt jelenti, hogy az amerikai autógyártó a következő években a korábban tervezettnél jóval többet fordíthat alternatív hajtású járművei fejlesztésére. A vállalat emellett, ugyancsak 2025-ig ötmilliárd dollárt fektet autonóm járművekbe.

Hirdetés

Mindez a Ford 2020-as eredményeinek bejelentésén hangzott el. A gyártó 2018 januárjában még 11 milliárd dollárt szánt elektromos típusok fejlesztésére 2022-vel bezárólag, ami azt jelenti, hogy időarányosan jóval többet fog e célra fordítani a következő években.

A beruházásokat ismertető Jim Farley, a Ford vezérigazgatója konkrét modelleket és technológiákat nem nevezett meg, azonban megosztotta, hogy növelik az akkumulátoraik kapacitását, csökkentik a költségeket, illetve bővítik az elektromos hajtású típusok kínálatát.

Jelenleg a Mustang Mach-E akkumulátoros elektromos SUV Mexikóban készül, míg az E-Transit elektromos furgon gyártása nemrég kezdődött el Törökországban – 2021 végétől pedig Missouri államban is készülni fog. Emellett 2022-ben indul Michiganben az elektromos F-150 pickup gyártása, és a Ford két kanadai üzemét is át fogja alakítani, hogy 2024-től a Lincoln luxusmárka villanyhajtású szabadidő-járműveit építhessék. Ezenfelül a Ford nemrég bejelentette, hogy a Mustang Mach-E egy helyi változata Kínában is készülni fog.

Lassan megy a gyártás

A Ford által közölt számokból az is kiderült, hogy a Mustang Mach-E gyártása még mindig nem a tervezett ütemben zajlik. A 2019-ben leleplezett és a 2020 folyamán jelentős promócióval támogatott modellből januárban csak 4250 darab készült, amivel a legyártott autók száma körülbelül 11 ezer eddig. Január végéig nagyjából ötezret szállítottak ki a kereskedésekbe, de csak 241 darabot a vevőknek – írja az electrive.com.

Az amerikai vállalat 1,3 milliárd dollár veszteséggel zárta a 2020-as üzleti évét, valamint 2,8 milliárd dollár veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az utolsó negyedévben.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink