Gyártók Teljes töltöttség két óra alatt – ezt kínálja a DAF új e-teherautója

Teljes töltöttség két óra alatt – ezt kínálja a DAF új e-teherautója

autopro.hu/Sz.N. | 2021.01.29 14:23

Teljes töltöttség két óra alatt – ezt kínálja a DAF új e-teherautója

Fotó: DAF Trucks

A holland DAF Trucks bemutatta második teljesen elektromos kamion modelljének, az LF Electric-nek a gyártását, mely 2021 májusában kerül az Egyesült Királyságbeli Leyland Trucks gyártósoraira. A jármű bevezetése a néhány hónappal ezelőtt bemutatott CF Electric traktort követi.

A DAF Trucks egy új, kisebb modellt mutatott be, melyet a Danával szoros együttműködésben fejlesztettek. A 19 tonnás teherautó kétféle tengelytávval (5,3 vagy 5,85 méter) választható, valamint 11.700 kilogramm hasznos teherbírással rendelkezik. A vállalat szerint mindez elegendő a leggyakrabb városi alkalmazáshoz.

Az új elektromos teherautó a 282 kilowattórás lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátorainak köszönhetően 280 kilométeres hatótávval rendelkezik. A gyártó elmondása szerint az e-motor 250 kilowattos névleges teljesítményt (370 kW csúcsteljesítmény) és 1,200 Nm névleges forgatónyomatékot biztosít. Ezzel szemben az új generációs CF Electric elektromos motorjának teljesítménye 210 kilowatt, maximális nyomatéka 2000 Nm, míg az akkumulátor bruttó kapacitása 350 kilowattóra.

A DAF 2018 őszén jelentette be az LF Electric és a CF Electric tervét is, azonban utóbbi még azelőtt sorozatgyártásba került, hogy megkapta volna az említett frissítést. Az LF Electric már a kezdetektől élvezi az új technológia előnyeit, így a megadott energiatartalom (222 kilowattóra helyett 282) és hatótávolság (220 kilométer helyett 280) magasabb, mint arról korábban beszámoltak.

Teljes töltés akár két óra alatt

A DAF a töltést az új LF Electric különlegességének tartja, melyet „Kombinált töltési rendszernek” nevez. Ez nem jelent mást, minthogy, hogy az e-teherautó az alapfelszereltség mellett gyors és lassú üzemmódban is képes tölteni. A gyártó javaslata szerint „a legideálisabb, ha a teherautó a nap végén visszatér a bázisára”. A lassú töltést választva a teherautó 6,5 óra alatt töltődik fel 20-ról 80 százalékra. A teljes, nulláról történő töltés 12 órát igényel. A DAF Trucks elmondása alapján a Kombinált töltési rendszer gyorstöltési funkciójával már 60 perc alatt 20-ról 80 százalékra tölthető a jármű, sőt a teljes töltés is megvalósítható 2 óra alatt - számolt be az electrive.com.

A Danával szoros együttműködésben kifejlesztett DAF LF Electric gyártását májusban kezdik meg az Egyesült Királyságbeli Leyland Trucks-nál.

Kiemelt Partnereink