Gyártók Teherautókhoz készített akkut a Scania és a Northvolt

Teherautókhoz készített akkut a Scania és a Northvolt

autopro.hu/V.M. | 2023.04.18 11:17

Teherautókhoz készített akkut a Scania és a Northvolt

Fotó: Scania

A teherautókat gyártó Scania és az akkumulátorok készítésére szakosodott Northvolt bejelentették, hogy kifejlesztettek egy akkumulátorcellát, mely egy tehergépjárművet annak teljes élettartama alatt ki képes szolgálni.

A kettő svéd vállalat közlése szerint a tesztek alapján a lítiumion akkumulátorcella élettartama elegendő 1,5 millió kilométer megtételéhez, ami megegyezik a Scania járműveinek várható élettartamával.

Christian Levin, a Scania vezérigazgatója a bejelentés kapcsán kifejtette, hogy „a nehéz tehergépjárműveken alapuló szállítmányozás jövője elektromos”, illetve, hogy a prémium minőség fenntartása érdekében „a Scaniának maximális teljesítményt nyújtó akkumulátorcellákra van szüksége.”

A Reuters beszámolója szerint az újonnan kifejlesztett cellákat az észak-svédországi Northvolt Ett gigagyárban gyártják. A valós tömegtermelés elindulását követően az akkumulátorgyártó és a Scania szerint a cellák karbonlábnyoma mintegy harmada lesz a lítiumion cellák iparági átlagának.

Bár a személyautók szegmenséhez képest sokkal lassabban, az elektrifikáció már a közepes és nehéz tehergépjárművek piacán is megindult, ami időszerűvé teszi a Scania és a Northvolt fejlesztését. A Scania tavaly nyáron több akkumulátoros elektromos modellt, köztük egy nyerges vontatót is piacra dobott, ezen típusok gyártása idén veszi kezdetét.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink