Gyártók Tanúként hallgathatják ki Martin Winterkornt

Tanúként hallgathatják ki Martin Winterkornt

autopro.hu/P.B. | 2021.12.03 15:23

Tanúként hallgathatják ki Martin Winterkornt

Fotó: MTI

A Volkswagen korábbi vezérigazgatója, Martin Winterkorn ellen már jóval korábban eljárás indult a dízelbotrány kapcsán, ám a 74 éves férfi egészségügyi állapota miatt az egyelőre félbeszakadt. Ugyanakkor tanúként kihallgathatják Winterkornt, erre december 9-én lesz lehetőség.

Hirdetés

A dízelbotrány tárgyalásának következő napja december 9-e lesz, ugyanis a december másodikai tárgyalást el kellett elnapolni, a tanúk nem kívántak részt venni az eljárásban – erre meg is volt a jogi lehetőségük. A bíróság így új tanúkat idézne be a december 9-i tárgyalásra, köztük Martin Winterkornt is, a Volkswagen korábbi vezérigazgatóját.

A férfi ellen eljárás is folyik a dízelbotrány miatt, azonban a 74 éves korábbi vezető egészségügyi állapota miatt egyelőre felfüggesztették a tárgyalásokat. Winternkorn ettől még tanúként meghallgatható a bíróságon – írja az Automobilwoche.

Mint ismert, a Volkswagen dízelbotránya 2015-ben robbant ki: a vállalat olyan csalószoftvert alkalmazott, ami egyes motorok esetében a mérések alkalmával megfelelő károsanyag-kibocsátási szintet jelzett, ám valójában az adott motor a megengedettnél (és a hirdetettnél) több károsanyagot bocsátott ki. Az ügyben rengeteg megkárosított vásárló perelte be a gyártót – a Volkswagen számos vevője sikerrel is járt, az Audi esetében ugyanakkor eddig csak egy precedens volt a kártérítés megítélésére.

Tetszett ez a cikk? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink