Gyártók Tagadja a szennyezési vádakat a BMW beszállítója

Tagadja a szennyezési vádakat a BMW beszállítója

autopro.hu/V.M. | 2023.11.15 15:20

Tagadja a szennyezési vádakat a BMW beszállítója

Fotó: BMW PressClub Global

A Managem bányavállalat tagadta azon állítások helytállóságát, melyek szerint kobaltbányája arzénnal szennyezi a vizet Marokkóban. A BMW-nek szállító vállalat szerint egy friss audit során nem tártak fel szabálytalanságot.

A marokkói cég az ország déli részén lévő Bou Azzer bányából szállít akkumulátorokban használt kobaltot a BMW-nek, 2025-től pedig a vállalat a Renault-t is el fogja látni.

Nemrég a német sajtó arról számolt be, hogy a Managem Bou Azzer bányája súlyosan megsértette a munkavédelmi és környezetvédelmi előírásokat, utóbbi miatt pedig a kobaltbányászat során keletkező hulladékból származó arzén a környék ivóvizét szennyezi.

A Managem válaszul azt közölte, hogy a minőség, a biztonság és a környezet védelme szempontjából az ipar legszigorúbb előírásai szerint jár el. „A bánya megnyitása óta nem észleltek arzénhoz köthető munkahelyi megbetegedést, ahogy a Bou Azzer bánya környékén sem jelentettek arzéneredetű megbetegedéseket” – tették hozzá.

„Az ISO tanúsítvány szerint elvégzett éves felmérések és auditok bizonyítják, hogy a nehézfém- és nyomelem-elemzések során nem mutatták ki a koncentrációs szintek olyan eltérését, ami meghaladná az ivó- és öntözővizekre vonatkozó értékhatárokat” – olvasható a Reuters által idézett közleményben.

Saját vizsgálatot végeznek az autógyártók

A BMW, ami jelenleg az általa felhasznált kobalt ötödét szerzi be Marokkóból, kettő független auditot is végeztetni fog a Bou Azzer bánya területén, hogy meggyőződjön a környezetvédelmi előírások betartásáról. „Ezek eredményei alapján fogunk dönteni a további lépésekről” – közölte az autógyártó szóvivője.

A Renault szintén jelezte, hogy hamarosan elvégezteti az első „környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási” vizsgálatát a bányával kapcsolatban.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink