Gyártók Tagadja a biztonsági problémákat a Tesla

Tagadja a biztonsági problémákat a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2023.10.12 06:19

Tagadja a biztonsági problémákat a Tesla

Fotó: Tesla

Nemrég a német sajtó és egy helyi szakszervezet is balesetekről és elégtelen biztonsági feltételekről számoltak be a Tesla Berlinhez közeli gyárával kapcsolatban. Most az amerikai autógyártó tagadta az állításokat, aláhúzva, hogy dolgozói biztonsága elsődleges prioritás a számára.

Nemrég egy német sajtójelentés a brandenburgi hivatalos szervek adataira hivatkozva arról írt, hogy a Tesla üzemében szokatlanul sok munkahelyi balesetet regisztrálnak, és a dolgozóknak gyakran kell ezek miatt egyhuzamban legalább három napig táppénzen lenniük. A jelentés többek között égési sérülésekről és végtagamputációhoz vezető sérülésekről számolt be.

Az állítások valóságtartalmát aztán megerősíteni látszott az IG Metall szakszervezet későbbi nyilatkozata, mely szerint a Tesla gyárban gyorsan nő a hozzájuk csatlakozók száma a biztonsági aggályok és a túlórafizetés kapcsán felmerült problémák miatt.

A Tesla most írásos közleményében reagált. A vállalat állítása szerint dolgozóik megfelelő biztonsági felkészítést kapnak, védőfelszereléssel is ellátják őket, ezenkívül a biztonsági intézkedések betartását rendszeres hatósági ellenőrzések is garantálják.

Nem úgy tűnik, hogy minden rendben lenne

A helyzet tisztázása érdekében a Reuters a brandenburgi gyár tizenkettő munkatársával beszélt. Közülük négyen elégedettek voltak a munkakörülményekkel, nyolcan viszont nagy időnyomásra, gyakori balesetekre és – az IG Metall állításait megerősítve – túlórafizetési problémákra panaszkodtak.

A brandenburgi munkabiztonsági hatóság, közlése szerint 6-8 hetente tartanak előre be nem jelentett ellenőrzést a Teslánál, ahol az előző kettő évben összesen hat olyan balesetet jegyeztek fel, ami a dolgozó hat héten túli kezelését tette szükségessé és/vagy maradandó fizikai sérüléshez vezetett.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink