Gyártók Szünetel a termelés a Tesla sanghaji üzemében

Szünetel a termelés a Tesla sanghaji üzemében

autopro.hu/V.M. | 2020.01.31 10:08

Szünetel a termelés a Tesla sanghaji üzemében

Fotó: Tesla

A működését e hónapban megkezdett gyárban a koronavírus terjedésének feltartóztatását célzó kormányzati intézkedések keretében kell szüneteltetni a termelést. A kényszerű üzemszünet pontos hatásai, valamint időtartama egyelőre nem ismertek.

Hirdetés

Korlátozott hatásokra számítanak

A Model 3 sanghaji gyártásának felfüggesztését még szerdán jelentették be a vállalat 2019 utolsó negyedévében elért eredményének ismertetésén. Zach Kirkhorn, a Tesla pénzügyi vezetőjének nyilatkozata szerint az állapot valószínűleg kevesebb, mint két hétig fog tartani. Elmondása szerint a járvány okozta átmeneti hatások felmérésének korai szakaszában járnak. Mindazonáltal a gyárleállás csak enyhe kihatással lehet az első negyedév nyereségességére, mivel a Kínában előállított járművek nyereséghez való hozzájárulása még alacsony. Kirkhorn továbbá hozzátette, hogy: „Több mint elegendő forrásunk van a növekedési terveink folytatásához”.

2019 utolsó negyedévében 105 millió dollár profitot realizálhatott a Tesla, enyhén túlszárnyalva a várakozásokat. A bejelentésre szolgáló eseményen azt is közölték, hogy a kínai termelés felfuttatása, eltekintve a rövid leállástól, a tervek szerint halad.

Nem csak a Teslát érinti a járvány

A megbetegedések gócpontjában, a Hupej tartománybeli Vuhanban számos autóipari vállalat rendelkezik érdekeltséggel. „Rövidtávon a külföldi járműgyártók, különösen azok, melyek közös vállalatokkal rendelkeznek Vuhan környékén, fontolóra fogják venni külföldi dolgozóik Kínából való kivonását” – mondta el David Leggett, a GlobalData autóipari szerkesztője. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a Honda és a PSA Csoport már meg is hozta döntését dolgozói hazaszállításáról. Leggett a felmerülő termeléskiesésekkel kapcsolatban hozzá tette, hogy rövid távú hatásokkal kell számolni amennyiben a beszállítók nem lesznek képesek teljesíteni a megrendeléseket. A Tesla Kínában dolgozó munkatársainak kivonásáról szóló, vagy dolgozóinak az országba való utazását korlátozó tervei egyelőre nem ismertek – írta meg a Forbes.

Nyitókép: tesla.com

Kiemelt Partnereink