Gyártók Sztrájkba kezdhet a Tesla beszállítója

Sztrájkba kezdhet a Tesla beszállítója

autopro.hu/V.M. | 2023.11.16 11:21

Sztrájkba kezdhet a Tesla beszállítója

Fotó: Tesla

A Teslára egyre nagyobb nyomás nehezedik Svédországban, ahol autószerelői kollektív szerződést követelve sztrájkba kezdtek, amihez támogatásukat kifejezendő hamarosan az autógyártó egyik helyi beszállítójának dolgozói is csatlakozhatnak.

Október 27-én a Tesla mintegy 130 svédországi autószerelője kezdett munkabeszüntetésbe. Az IF Metall svéd szakszervezethez tartozó szakembereken kívül rövidesen kikötői dolgozók és autókereskedések is csatlakoztak, visszautasítva az amerikai villanyautó-gyártó termékeinek kezelését.

November 24-én a Hydro Extrusions vetlandai üzemének körülbelül 50 szakszervezeti tagsággal rendelkező munkatársa is csatlakozni készül a sztrájkhoz – közölte a vállalat szóvivője. Az akció keretében a dolgozók a Tesla termékeinek gyártásával fognak felhagyni, egyébként az üzem normál rend szerint fogja folytatni működését.

A Magyarországon is gyárral rendelkező norvég Hydro svédországi leányvállalata alumínium részegységeket gyárt. A cég az első svédországi Tesla-beszállító, amelyik a technikusokat támogatandó leáll a termeléssel.

A Tesla sem úszhatja meg a sztrájkot

A svéd dolgozók sztrájkja röviddel követi a Ford, a GM és a Stellantis amerikai dolgozóinak másfél hónapon át tartó hasonló akcióját, amit az új kollektív szerződések által garantált magasabb fizetésekért indítottak. A Teslát a tengerentúlon nem érintette a sztrájk, mivel az azt szervező United Auto Workers szakszervezet eddig nem tudott jelenlétet kialakítani a vállalat üzemeiben.

A svédországi események azonban azt mutatják, hogy az elszálló megélhetési költségek idején Elon Musk cége sem kerülheti el a potenciálisan sokba kerülő munkabeszüntetéseket. A szakszervezetek Svédországhoz hasonlóan Németországban is kollektív szerződés kötésére akarják rávenni az autógyártót, rámutatva, hogy az más gyártóknál 20 százalékkal alacsonyabb fizetést nyújt a grünheidei üzem dolgozóinak.

Mindazonáltal a Tesla egyelőre elzárkózik a követelések teljesítésétől. A cég november 6-án arról tájékoztatta az IF Metall-t, hogy nem szándékozik kollektív szerződést kötni – számolt be a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink