Gyártók Olcsó e-autót gyárthat Berlinben a Tesla

Olcsó e-autót gyárthat Berlinben a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2023.11.06 12:46

Olcsó e-autót gyárthat Berlinben a Tesla

Fotó: Twitter/Tesla Grünheide

Egyelőre hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a Tesla arra készül, hogy a Berlinhez közeli üzemében egy 25 ezer eurós új modell gyártását kezdje meg, lehetővé téve vásárlói körének kiterjesztését.

Hirdetés

Elon Musk, az amerikai elektromosautó-gyártó vezérigazgatója november 3-án látogatást tett a grünheidei létesítményben, ahol jelenleg a Model Y-t, Európa legnépszerűbb elektromos SUV-ját gyártják.

A Reuters által idézett ügyhöz közeli forrás szerint Musk az eseményen arról tájékoztatta a dolgozókat, hogy a vállalat 25 ezer eurótól (9,5 millió forinttól) induló autóját a berlini üzemben fogják gyártani. Azt a forrás nem közölte, hogy az új típust mikor viszik gyártásba.

A Teslánál régóta foglalkoznak egy megfizethető villanyautó gondolatával, Musk azonban 2022-ben technológiai akadályokra hivatkozva a vonatkozó tervek halasztásáról beszélt. Az áttörést a padlólemez nagy részének egyben gyártása jelentheti – aminek megvalósításához szeptemberi hírek szerint közel jár a „gigaöntés” technológiáját használó Tesla.

A mai modelleknél alacsonyabb árú autók nélkülözhetetlennek tűnnek a vállalat azon ambiciózus céljának eléréséhez, hogy 2030-ra évente 20 millió járművet értékesítsen világszerte.

Emelik a béreket

Az új modell érkezésén kívül Musk látogatása alkalmából béremelést is bejelentett a Tesla. A berlini dolgozók e hónapban 4 százalékos emelésben részesülnek, 2024 februárjától pedig a gyártósori dolgozók további 2500 euró fizetésemelést kapnak. Ez mintegy 18 százalékos béremelésnek felel meg 1-1,5 éves távlatban.

A növelés mértéke viszonylag soknak tűnhet, azonban a képet árnyalja, hogy az IG Metall német szakszervezet szerint a Tesla úgy 20 százalékkal kevesebb fizetést kínál, mint más autógyártók Németországban.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink