Gyártók Szoktatja az amerikaiakat az e-mobilitásra a Volvo

Szoktatja az amerikaiakat az e-mobilitásra a Volvo

autopro.hu/Sz.K. | 2023.06.14 04:17

Szoktatja az amerikaiakat az e-mobilitásra a Volvo

Fotó: Volvo Trucks

A kaliforniai Anaheimben megrendezett 2023-as ACT Expo kiállításon rengeteg feltűnő újdonságot jelentettek be az új teherautóival és a jövő mobilitási technológiáival kapcsolatban. A Volvo a nagy újdonságok helyett a meglévő kínálatát erősítette meg.

Hirdetés

„Annyi újdonságot hoztunk az elmúlt években, hogy ezeket az újdonságokat át kellett ültetnünk a gyakorlatba” - mondta Fredrik Klevenfeldt, a Volvo Trucks North America marketingkommunikációs igazgatója. „Nem hozhatunk mindig csak híreket. Meg kell győződnünk arról, hogy amit bevezettünk, az szilárdan működik és az emberek befogadják.”

A Volvo Trucks új, Észak-Amerikára vonatkozó Volvo Blue „intelligens karbantartás” ajánlata az Európában már évek óta kínált háromszintű (Blue, Silver, Gold) szervizszerződések Amerikára szabott változata. Klevenfeldt szerint az észak-amerikai piac eddig nem volt túlságosan fogékony a szervizcsomagokra, mivel az ügyfelek hagyományosan saját műhelyükben vagy harmadik fél segítségével végezték a karbantartást és a javításokat.

Ez a hozzáállás az elektromos teherautókra való átállással és azzal a ténnyel változik, hogy egyes flottáknak gondot okoz a szakképzett szerelők megtalálása és megtartása - és annak biztosítása, hogy a megfelelő szerszámokkal, alkatrészekkel és berendezésekkel rendelkezzenek. Minden Észak-Amerikában értékesített Volvo VNR Electric vontatóhoz Volvo Gold csomag jár, egy átfogóbb, „lökhárítótól lökhárítóig" terjedő szerződés, amely mindent lefed.

A Volvo mostantól Blue szerződéseket kínál dízel teherautóihoz, amelyek szintén egyre bonyolultabbak - mondta Klevenfeldt.

Nem mindenkinek való az elektromos

Tavaly a Volvónak 18 elektromos járművekkel foglalkozó, tanúsított márkakereskedése volt Észak-Amerikában. Idén ez a szám 36-ra nőtt 19 államban, és további 56 helyszín van úton a minősítés felé.

Klevenfeldt szerint még azoknak az alkalmazottaknak is meg kell érteniük, akik nem dolgoznak közvetlenül a járműveken, hogy miben különböznek az elektromos járművek. „Meg kell érteniük, mit jelent, hogy a területen nagyfeszültségű elektromos teherautók vannak” – mondta.

Amikor egy elektromos teherautókkal foglalkozó, tanúsítvánnyal rendelkező kereskedő elkezd beszélgetni egy ügyféllel az elektromos teherautókról, az egyik első dolga felmérni, hogy a potenciális vevő mire használná az elektromos teherautót.

„Útvonalelemzést végzünk, megnézzük, hogy megvalósítható-e egyáltalán elektromos járművekkel a feladat” – tudatta Klevenfeldt. „Tudnak-e ma egy elektromos teherautót megfelelően üzemeltetni? Vagy várniuk kell? Néhány ügyfélnek már mondtunk nemet.”

„Úgy gondolom, hogy az ügyfelek gyakran túlterheltek” - mondta Klevenfeldt. „Ezért alapvetően az egész folyamat során fogjuk az ügyfél kezét. Az ügyfél tudja és érzi, hogy már az első megbeszéléstől kezdve gondoskodunk a dolgokról.”

Klevenfeldt elmondta, hogy nem létfontosságú, hogy a Volvo Trucks mind a 440 észak-amerikai létesítménye (üzlethelyiségek és márkakereskedések) még ebben az évben megkapja az elektromos hajtású járművek tanúsítványát. Ez a hosszú távú terv, de egyelőre csak ott van értelme időt és pénzt befektetni, ahol a teherautókat használni fogják.

Következnek a hidrogénes belső égésű motorok?

A Volvo két teherautója, amelyet az ACT Expo standján mutatott be - egy elektromos és egy önvezető - azért volt ott, hogy reprezentálja a Volvo kínálatának spektrumát, de mindkettővel már találkozhattunk korábban is.

A Volvo azt a globális célt tűzte ki, hogy 2030-ban az összes eladott teherautójának legalább fele akkumulátoros elektromos vagy üzemanyagcellás lesz, ami rengeteg dízelüzemű belső égésű teherautót hagy a kínálatban.

„A piac érettsége meglehetősen változatos, amikor arról van szó, hogy az ügyfelek mennyit tudnak befektetni a technológiába” - mondta. „A hidrogénes belső égésű motor csak arra szolgál, hogy biztosítsuk, hogy van egy olyan megoldásunk, amely megfelel a helyi vagy regionális igényeknek, ahol ez valóban életképes megoldás lehet”- idézi a vállalatot a SAE International.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink