Gyártók Visszakozik az elektromos átállásból a Ford

Visszakozik az elektromos átállásból a Ford

autopro.hu/P.B. | 2024.05.10 12:19

Visszakozik az elektromos átállásból a Ford

Fotó: Ford MyNewsDesk

A Ford korábban úgy tervezte, hogy csak teljesen elektromos autókat értékesít Európában 2030-tól. Azonban az elektromos járművek értékesítése nem növekszik megfelelő ütemben, ezért a Ford az eredetileg tervezettnél hosszabb ideig kínálhat belső égésű motorokat Európában.

Hirdetés

A Ford már 2021-ben bejelentette, hogy az évtized végétől csak akkumulátoros elektromos személygépkocsikat fog értékesíteni Európában. Az amerikai autógyártó ezzel a tervvel ambiciózusabb volt, mint az Európai Unió, amely jelenleg 2035-től írja elő, hogy csak károsanyag-kibocsátásmentes új autók adjanak el a piacon.

A Ford most jelezte, hogy 2030 után is folytatja a belső égésű motorral szerelt autók értékesítését Európában, ha a vevők is úgy akarják.

„Ha erős keresletet látunk például a konnektorról tölthető hibrid járművek iránt, akkor fogjuk kínálni őket” - mondta Martin Sander, a Ford európai személygépkocsi üzletágának vezetője egy londoni konferencián. Az elektromos autók iránti kereslet a vezető szerint gyengébb, mint a Ford eredetileg várta, ezért a cég nem teljesíti ambiciózus céljait.

Ettől még az elektromos átállás nem elkerülhető

Sander szerint egyértelmű tendencia a villamosítás. „A száz százalékban elektromos hajtások felé vezető úton kell haladnunk” – mondta a Financial Times Future of the Car Summit rendezvényén.

A Ford kétmilliárd dollárt szán a kölni gyár átépítésére, hogy ott csak tisztán elektromos autókat gyártson – részben a Volkswagen Csoport MEB-platformjára épülő, teljesen elektromos járműveket is.

A cég folyamatosan csökkenti a hagyományos hajtású autók kínálatát, mivel az elektromos autókra és a rendkívül jövedelmező könnyű haszongépjárművekre összpontosít. A Fiesta kisautó gyártása 2023-ban leállt Kölnben, míg a Focus saarlouis-i gyártása 2025-ben fejeződik be. A Ford a Mondeo és a Galaxy/S-Max kisbuszainak gyártását is leállította valenciai üzemében – jegyzi meg az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink