Gyártók Szintet lép a hajtásrendszerekben a Nio

Szintet lép a hajtásrendszerekben a Nio

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.02 09:19

Szintet lép a hajtásrendszerekben a Nio

Fotó: Nio

A kínai Nio autógyártó megkezdte 900 voltos hajtásrendszerének sorozatgyártását. A Thunder nevű elektromos hajtásrendszert először a Nio új zászlóshajó modelljében, az ET9-ben fogják használni jövőre.

Az ET9 egy 5,33 méter hosszú, SUV és luxusszalon keveréke. A 900 voltos platformra épülő első modellt 2025 első negyedévétől szállítják, de már most előrendelhető mintegy százezer eurótól kezdődő áron. Az autót a Nio saját fejlesztésű, 46105-ös formátumú, kerek cellákból álló 120 kilowattórás akkumulátorral látja el, az autó pedig akár 600 kilowatt teljesítménnyel is tölthető. A feltöltés 255 kilométeres hatótávra így öt percet vesz igénybe.

A Nio a készülő csúcsmodellnél az összkerékhajtásra épít. A hátsó tengelyre egy 340 kilowattos állandó mágneses szinkronmotor kerül, míg elöl egy 180 kilowattos aszinkronmotor dolgozik. A rendszer teljesítménye 520 kilowatt lesz. Mivel a 900 voltos elektromos hajtások integráltsági fokát növelték a Nio korábbi e-autóihoz képest, többek között 30 százalékkal könnyebbek és 280 milliméterrel rövidebbek lesznek elődeiknél. A beépítési hely csökkenése több helyet biztosít a belső térben, míg a kisebb súlynak köszönhetően a Nio szerint csökken az energiafogyasztás.

Harminc százalékkal több csúcsteljesítmény

A nagyobb, 340 kilowattos csúcsteljesítmény a hátsó tengelyen – a jelenlegi Nio ET5 két motorral 360 kilowatt rendszerteljesítményt ér el – a meghajtóegység átdolgozott hűtőrendszerének köszönhetően lesz lehetséges. Ennek eredményeként a motor folyamatos csúcsteljesítménye 30 százalékkal nő.

Mind a hátsó PSM-et, mind az első ASM-et új teljesítményelektronika vezérli. Ezek szilícium-karbid félvezetőkre épülnek. A rendszert több mint 300.000 teljesítményciklusra tervezték. A 900 voltos hajtás gyártásának megkezdéséről szóló hír egy évfordulóval egy időben érkezett, a Nio ugyanis eddig összesen egymillió elektromos hajtást gyártott – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink