Gyártók Személyre szabható e-autókat dob piacra a Kia

Személyre szabható e-autókat dob piacra a Kia

autopro.hu/P.B. | 2024.01.11 06:18

Személyre szabható e-autókat dob piacra a Kia

Kia PV5 | Fotó: Kia

Olyan platformot mutatott be a Kia a CES kiállításon, ami a vállalat szerint eddig nem látott szinten biztosítja az autók egyedi kialakítását. A moduláris platform mellé bemutattak erre épülő tanulmányautókat is.

A most bemutatott PBV platformra a Kia kezdetben három járművet szeretne építeni: a PV5-öt, a PV1-et és a PV7-et. A gyártó mindhárom modellről tanulmányokat mutat be Las Vegasban, beleértve a PV5 három tanulmányát áru- és személyszállításra. Utóbbi esetében a sorozatgyártás már 2025-ben elindulhat.

A PV7 egy nagyobb, míg a PV1 egy kisebb modell koncepcióját jelenti, ezeket fokozatosan vezetik be a piacra. Az autókat Dél-Koreában fogják gyártani egy dedikált PBV-gyárban, az üzem kezdeti éves kapacitása 2025-től akár 150 ezer jármű is lehet.

Így szabhatjuk saját igényeinkre az autót

„A PBV platform egy üres vásznat kínál a felhasználóknak, akik a segítségével újradefiniálhatják, hogyan alkalmazkodhat a tér és a mobilitás az igényeikhez. A platform radikális modularitása révén kivételes rugalmasságot biztosít” – írja közleményében a Kia az új termékről.

A PBV-n alapuló járműveket úgynevezett „Easy Swap” technológia jellemzi majd, ami azt jelenti, hogy a jármű alváza cserélhető felső résszel kombinálható. Ezek hibrid elektromágneses és mechanikus csatolási technológiával kapcsolódnak az alapjárműhöz, „nappal taxivá alakítva az autót, éjszaka szállítóautóvá, hétvégén pedig személyes szabadidő-járművé” – fogalmaz a gyártó. Ezt a modularitást a „Dynamic Hybrid” elnevezésű hegesztés nélküli karosszéria-szerelvény is segíti, ami lehetővé teszi a mozgó elemek hosszának rugalmas beállítását a jármű rendeltetésének megfelelően.

A Kia PBV-autóinak megjelenése 2025-ben kezdődik a Kia PV5-tel. Ezt a modellt a gyártó sokoldalú elektromos járműként kívánja pozícionálni olyan alkalmazásokhoz, mint a taxik, szállítási szolgáltatások és közüzemi cégek. A PV5 kezdetben alap-, kisteherautó-, magastetős és kabinos változatban jelenik meg, később robotaxi is lesz belőle - írta meg az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink