Gyártók Százezerrel veti vissza a Mazda termelését a chiphiány

Százezerrel veti vissza a Mazda termelését a chiphiány

autopro.hu/V.M. | 2021.05.17 11:18

Százezerrel veti vissza a Mazda termelését a chiphiány

Fotó: Mazda Newsroom

A japán Mazda autógyártó előrejelzése szerint a félvezető komponensek ellátásában felmerült problémák a termelését 100 ezer járművel fogja csökkenteni a mostani üzleti évben. A vállalat ugyanakkor növekvő értékesítéssel számol.

Hirdetés

A többek között a laptopok és játékkonzolok iránti kereslet megugrásának, egyidejűleg pedig az autóipari termelés bezuhanásának, majd váratlanul gyors felfutásának betudható globális chiphiány világszerte termelésük csökkentésére és gyárak átmeneti leállítására kényszeríti az autógyártókat. Egy amerikai tanácsadó cég friss előrejelzése szerint az alkatrészhiány idén 110 milliárd dollár bevételtől fosztja meg az OEM-eket.

A Mazda arra törekszik, hogy amennyire csak lehet, ellensúlyozza a kieső termelési mennyiséget. A vállalat a már legyártott, raktáron lévő járművek értékesítésével a kereskedéseknek leszállított járművekben felmerülő hiányt 100 ezerről 70 ezerre lesz képes csökkenteni a 2021 áprilisától 2022 márciusáig tartó üzleti évben.

Az időszakban várhatóan 1,41 millió autót fognak átadni a vásárlóknak, ami kilenc százalékkal múlja felül az előző üzleti évi eladásokat, ismét elérve a 2019. április és 2020. március közötti értékesítési szintet.

Kiemelt Partnereink