Gyártók Szakíthat kínai partnerével a VW

Szakíthat kínai partnerével a VW

autopro.hu/P.B. | 2024.02.14 14:19

Szakíthat kínai partnerével a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A VW jelenleg is tárgyal kínai partnerével, a SAIC-vel a hszincsiangi közös üzem jövőjéről. A Volkswagent már sokadik alkalommal kötik emberi jogok megsértéséhez a tartományban, miközben már politikai nyomás is van a cégen a távozás kapcsán.

Hirdetés

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, az emberi jogok kapcsán felmerült jogsértések miatt a BASF vegyipari vállalat kivonult az ujgurok által is lakott Hszincsiang kínai tartományból. A német kormány üdvözölte a BASF döntését, egyúttal a Volkswagentől is hasonló lépést vár el.

A Volkswagen február 14-én bejelentette, hogy már megbeszéléseket folytat a tartományban található gyára jövőjéről partnerével, az SAIC-vel.

„Jelenleg is intenzíven vizsgáljuk a különböző forgatókönyveket” – fogalmazott egy szóvivő, aki az Automobilwoche kérdésére nyitva hagyta, hogy szóba került-e a régióból való kivonulás is.

Nem érint sok embert

A Volkswagen 2013-ban nyitotta meg a SAIC-vel közös gyárát a tartomány fővárosában, Ürümcsiben. Azóta több ízben vádolták azzal a céget, hogy nem vesz tudomást a térségben zajló emberi jogok elleni vétségekről. A VW tavaly egy vizsgálatot is elrendelt az ügyben, de nem talált jogsértéseket a gyárral kapcsolatban.

Az OEM korábbi közlése szerint mindössze 197 ember dolgozik az üzemben, akiknek a feladata a járművek szállításra történő felkészítése – az autógyártást már leállították a helyszínen, és a korábbi 650-ről csökkent kétszáz alá a létszám – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink