Gyártók Kína miatt került politikai nyomás alá a VW

Kína miatt került politikai nyomás alá a VW

autopro.hu/P.B. | 2024.02.13 08:20

Kína miatt került politikai nyomás alá a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A német kormánykoalíció pártjai, azaz a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a liberális FDP politikusai azzal a felhívással fordultak a Volkswagen felé, hogy az autógyártó vonuljon ki Hszincsiang tartományból.

Hirdetés

A német kormány azután kérte erre a VW-t, hogy a BASF vegyipari vállalat bejelentette a tartományból való kivonulását. Renata Alt, a Bundestag Emberi Jogi Bizottságának FDP-s elnöke szerint Hszincsiang tartománynak „no-go zónának” kell lennie a nyugati vállalatok, köztük a VW számára a gazdasági tevékenységek terén.

A politikus szerint a BASF kilépése egyértelmű jelzést arra, hogy nem szabad kompromisszumokat kötni, ha az emberi jogokról van szó. Alt ezért üdvözli a BASF azon döntését, miszerint a cég megválik a hszincsiangi vegyesvállalatokban lévő részesedéseitől.

Reinhard Bütikofer zöldpárti európai parlamenti képviselő azt mondta a Tagesspiegel című lapnak, hogy a VW-re nehezedő nyomás most ismét növekedni fog.

„A VW-nek el kell hagynia Hszincsiangot” - jelentette ki.

Erős a politikai nyomás

A Tagesspiegel szerint a vallás- és hitszabadságért felelős szövetségi kormánybiztos, Frank Schwabe felszólított minden német vállalatot, hogy ne folytassanak üzleti tevékenységet Hszincsiangban. Az SPD politikusa szerint az emberi jogi helyzet Hszincsiangban annyira katasztrofális és zavaros, hogy a német cégeknek nem kellene ott tevékenykedniük.

A BASF Csoport február 9-én, pénteken bejelentette, hogy eladja a kínai Korlában, Hszincsiang régió központjában található két vegyesvállalatban meglévő részvényeit. A cég hivatkozott az emberi jogok esetleges megsértéséről szóló friss jelentésekre is, amikről az autopro.hu is beszámolt.

A Volkswagen a kínai SAIC gyártóval közös vállalatban üzemeltet gyárat Hszincsiangban. A nyáron a VW megbízott egy céget, hogy vizsgálja meg a munkakörülményeket az emberi jogok megsértése kapcsán a vitatott hszincsiangi üzemben. A vizsgálatra hivatkozva decemberben bejelentették, hogy nem találtak bizonyítékot kényszermunkára a munkavállalók körében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink