Gyártók Sorra lépnek fel a Tesla ellen az európai országokban

Sorra lépnek fel a Tesla ellen az európai országokban

autopro.hu/V.M. | 2023.12.07 15:20

Sorra lépnek fel a Tesla ellen az európai országokban

Fotó: Tesla

Az észak-európai országokban egymás után lépnek fel a Tesla ellenében azért, hogy az amerikai vállalatot rávegyék, kössön kollektív szerződést sztrájkoló svéd autószerelőivel. Legutóbb a PensionDanmark dán nyugdíjalap tett tiltakozó lépést.

A PensionDanmark, Dánia egyik legnagyobb nyugdíjalapja úgy határozott, hogy megválik Tesla-részvényeitől, ezzel fejezve ki rosszallását amiért az autógyártó elzárkózik a kollektív szerződés kötésétől.

A Tesla svédországi autószerelői október óta sztrájkolnak, kollektív szerződés kötését követelve. A technikusok iránti támogatásukat kifejezve azóta Svédországban más iparágak dolgozói is megtagadták a Teslával való együttműködést, és egy helyi beszállító üzemében is leállt a berlini autógyárnak készülő alkatrészek termelése.

Nemrég a tiltakozás átterjedt Dániára, ahol szakszervezeti kikötői dolgozók és kamionvezetők megtagadták a Teslák Svédországba szállítását, december 20-ától pedig egy norvég szakszervezet tagjai is vissza fogják utasítani a Tesla Svédországba irányuló szállítmányainak kezelését.

Nem hajlik változtatásra a gyártó

A Tesla kategorikusan elutasítja a kollektív szerződéseket, és állítása szerint a svéd dolgozói legalább olyan jó szerződéses feltételekkel rendelkeznek már most is, mint amiket a szakszervezet követel.

A Reuters beszámolója szerint a PensionDanmark a Tesla hozzáállása és részvényeladási döntése kapcsán kifejtette: „Arra a következtetésre jutottunk, hogy befektetőként jelenleg nem tudunk befolyással lenni a vállalatra. Ezért a Teslát a (befektetéseinkből) kizártak listájára helyezzük.”

A nyugdíjalap közel 46 milliárd dollár befektetést kezel. Az nem ismert, hogy a Teslában mekkora részesedéssel bír.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink