Gyártók Sebességváltója miatt kapott díjat a Skoda-gyár

Sebességváltója miatt kapott díjat a Skoda-gyár

autopro.hu | 2015.11.17 13:03

Sebességváltója miatt kapott díjat a Skoda-gyár

A Skoda Vrchlabíban működő létesítménye a Kiemelkedő fejlődésű termelési helyszín kategóriában elnyerte az Év Gyára 2015/Global Excellence in Operations (GEO) díját. A márka 2012 óta készíti Vrchlabíban a korszerű DQ 200 kettős tengelykapcsolós sebességváltót (DSG). Az Év Gyára az európai feldolgozóipar legtekintélyesebb elismerései közé tartozik, amelyet 1992 óta a Produktion szakmai magazin és az A.T. Kearney vállalati tanácsadó cég szakértői ítélnek oda.

Az értékelés az értéknövelés, az ügyfél-elégedettség, a minőség, a fejlesztés és a gazdaságosság szempontjai alapján zajlik. A szakmai zsűri idén kategória első helyezésével ismerte el a márka Vrchlabíban termelő gyárának a jármű-összeszereléstől egészen a korszerű sebességváltókat előállító üzemig ívelő fejlődését.

Vrchlabí 2011 elején nyerte el a Volkswagen Csoporttól a DQ 200 sebességváltók gyártásának feladatát, s 2012 októberében már el is készült az első példány. A Skoda a Volkswagen Csoporttal közösen napjainkig mintegy 210 millió eurót invesztált e korszerű kettős tengelykapcsolós sebességváltó előállításába. Ennek nagy részét műszaki berendezésekre, valamint olyan további beruházásokra fordították, mint például a sebességváltó-gyártás oktatási központja, a logisztikai részleg, a mérési központ, a laboratóriumok és a minőségellenőrzési centrum. Mintegy 27 millió euró értékben húztak fel új épületeket, illetve korszerűsítették a meglévő létesítményeket.

A márka pillanatnyilag e termelési helyszíne kapacitásának bővítésén dolgozik, amit márciusra a jelenlegi 1500-ról napi 2000 darab DQ 200 sebességváltóra kíván növelni. Erre további mintegy 25 millió eurót fordít a cseh gyártó. A napi termelési volument még 2014-ben emelték napi 1000-ről 1500 DSG váltóműre.

Napjainkig nagyjából 910 ezer DQ 200 sebességváltó készült Vrchlabíban, mintegy ezer dolgozó közreműködésével. A vállalat ezzel a régió egyik legnagyobb és legjelentősebb munkáltatója. Az idei év elején a vállalat a Vrchlabí környékének fejlődéséhez a Česká inovace (Cseh Innováció) verseny keretében tanúsított társadalmi szintű hozzájárulásáért részesült elismerésben.

Kiemelt Partnereink