Gyártók Sajátos külsővel érkezik a Volvo XC90 utódja

Sajátos külsővel érkezik a Volvo XC90 utódja

autopro.hu/V.M. | 2022.01.19 07:19

Sajátos külsővel érkezik a Volvo XC90 utódja

Volvo Concept Recharge | Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A Volvo harmadik tisztán elektromos autója egy nem hétköznapi külsejű utódja lesz az XC90 SUV-nak, és nem kizárt, hogy meg fogja határozni a formavilágát egy sor később érkező Volvónak is.

Hirdetés

A tavaly nyáron bemutatott Concept Recharge (a nyitóképen) gyártásra érett változataként érkező új modellel a Volvo be fog lépni a felső méretkategóriás elektromos SUV-k szegmensébe, ahol a legtöbb prémium autógyártó, mint például a BMW és a Mercedes már jelen van.

A brit Autocar összefoglalta, hogy mit tudunk eddig a Volvo kettő elektromos autója, az XC40 Recharge és a C40 Recharge crossóverek fölé pozicionált új típusról.

A rendelkezésre álló információk többek között a jármű nevére is következtetni engednek. A Volvo nemrég benyújtotta kérelmét Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalához, hogy levédesse az Embla nevet, mai az első női név a skandináv mitológiában. Håkan Samuelsson, a Volvo hamarosan távozó vezérigazgatója megerősítette, hogy az új szabadidőjármű típusnevét nem a megszokott betű-szám kombináció formájában fogják megadni, továbbá azt is, hogy a név magánhangzóval fog kezdődni, ezért valószínűnek tűnik, hogy azt Emblára keresztelik.

Új alapok, új külső

Az XC90 utódja az SPA2 padlólemezre fog épülni, ami egy fejlesztett változata a jelenleg kapható SUV platformjának. A padlólemezből, amit legelőször az új modell kap meg, kettő külön változatot terveztek: az egyik csak tisztán elektromos hajtást, míg a másik belső égésű motort is képes befogadni. Ez lehetővé teszi, hogy a tisztán elektromos változat lapos padlóval és tágasabb utastérrel készüljön majd, mint a belső égésű motorral is rendelkező variánsok.

A Concept Recharge koncepciót alapul véve az új modell meg fogja őrizni az XC90 tágasságát és praktikumát, azonban egy teljesen eltérő, letisztult dizájnt fog kapni. Ez a letisztultság a műszerfalon is meg fog mutatkozni, ahol a mechanikus gombok nagy részét egy érintőképernyő fogja helyettesíteni. Bizonyos futurisztikus dizájnelemeket pedig, mint például a négy különálló ülés, minden bizonnyal ki fognak hagyni a kész járműből.

A Volvo Concept Recharge utastere

A Volvo Concept Recharge utastere | Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

Ami a külsőt illeti, az új SUV-t nem lehet majd egyértelműen crossóverként kategorizálni annak ellenére, hogy nagy hassmagasággal fog rendelkezni. Sziluettje inkább egy kombiéra fog hasonlítani, mint amilyen a V70 is – ami egykor a Volvo legnépszerűbb modelljei között volt.

Håkan Samuelsson nemrég elismerte, hogy a svéd márka csökkenti a kombik kínálatát, ami jelenleg a V60 és a V90 változataiból áll. Erre az a felismerése vezette őket, hogy „az emberek nagyon oda vannak a magas üléspozíciókért.”

Az XC90 utódja éppen ezért egy SUV és egy kombi közti átmenetet fog megtestesíteni, ezzel mindkettő vásárlói réteg igényeinek megfelelve. Robin Page, a Volvo dizájnere az új modell formáját „egy új típusú” járműként írta le, amiből következik, hogy nem kizárható, a jövőben más Volvók is vegyíteni fogják eltérő karosszéria-kialakítások külső jellemzőit.

Volvo Concept Recharge

Volvo Concept Recharge | Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A dízel nem lesz opció

Az új autó benzinmotorral is kapható lesz, ám csak hibrid kivitelben, dízel pedig egyáltalán nem lesz. A 2030-től csak teljesen elektromos autókat készítő Volvo kínálatában más típusokhoz még választható dízelmotor, kivezetése azonban egyre közelít.

A tisztán elektromos változat várhatóan egy teljesen új hajtásláncot fog kapni, vélhetően összkerék-meghajtással. A választható akkumulátorok kapacitása szintén nem ismert, a nagyobb azonban várhatóan körülbelül 500 kilométeres hatótávot fog biztosítani.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink