Gyártók Rengeteget spórolt a vasúti szállítással a Maruti Suzuki

Rengeteget spórolt a vasúti szállítással a Maruti Suzuki

autopro.hu/P.B. | 2020.07.15 08:20

Rengeteget spórolt a vasúti szállítással a Maruti Suzuki

Fotó: Pexels

Az indiai autógyár hat évvel ezelőtt, 2014 tavaszán váltott stratégiát és vasúti szállításra állt át a közútiról. Most összegezték a tapasztalataikat erről az időszakról, ami alapján az látszik, hogy olcsóbb és környezetkímélőbb is ez a megoldás még akkor is, ha egyébként Indiában sokkal elmaradottabb a vasúti hálózat Észak-Amerikához vagy Európához képest.

Hirdetés

A Maruti Suzuki az elmúlt hat évben 670 ezer autót szállított ki vasúton, ezzel hárommilliárd tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátottak ki a szállítások során, és nagyjából százmillió liter üzemanyagot spóroltak. Tavaly 178 ezer autót szállított vasúton a cég, ez a 2019-es eladott autóiknak a 12 százaléka volt.

Indiában jelenleg mindössze hét százalék a vasúti szállítmányozás aránya a teljes szektoron belül, ugyanez az arány 40 százalék Európában és 75 százalék az Egyesült Államokban. Ezen számok tükrében nem meglepő, hogy az indiai kormány célja a vasút helyzetbe hozása a szállítmányozás területén. A kormány terveiben kulcsszerepe van az indiai járműiparnak.

Tovább növelné a vasút szerepét a Maruti Suzuki

Kenichi Ayukawa, a Suzuki indiai igazgatója szerint a cég tovább növelné a vasúti szállítmányozás szerepét a kiszállításokban. Ayukawa úgy látja, hogy sokkal kisebb a kockázata a vasúti szállításoknak, ami még egy előny a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és az üzemanyagmegtakarítás mellett.

Az APL Logistic és a Vascor együttműködésében 2014 óta gyártanak autószállító vasúti kocsikat, mely nélkülözhetetlen feladat az autószállítások vasútra való tereléséhez. A két cég egyesüléséből létrejött vállalat az indiai vasúton történő autókiszállítások 70 százalékát végzi – írja az Automotive Logistics.

Kiemelt Partnereink