Gyártók Rendezte logóvitáját a Polestar és a Citroën

Rendezte logóvitáját a Polestar és a Citroën

autopro.hu/E.M. | 2022.09.06 14:20

Rendezte logóvitáját a Polestar és a Citroën

Fotó: Polestar Press

A francia Citroën és a svéd Polestar autógyártók közötti védjegybirtoklási jogvita lezárult. A francia vállalat visszavonta vádját, és az ügyet lezárták, azonban további részleteket nem hozták nyilvánosságra.

A Citroën és a Polestar közötti vita 2017-re nyúlik vissza, amikor az utóbbi önálló autógyártóvá vált. Mivel ezzel együtt új Polestar logó is megjelent, amely két egymásra mutató, nyílfej alakú alakzatot tartalmazott, amelyek egy négyágú csillagot formáltak.

A Citroën - és később a szintén Stellantis-hoz tartozó DS Automobiles is - a logóújítás miatt hamisítással és a márkaimázs megsértésével vádolta meg a Polestar-t.

2020-ban egy francia bíróság először elutasította a formatervezési minták megsértése miatti keresetet, mondván, hogy a logók között gyenge a hasonlóság, ráadásul az elrendezésük is eltér egymástól.

Súlyos árat fizetett a Polestar

A Citroën azonban végül megnyerte a védjegybitorlási pert. A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a Polestar logójában látható formációk a francia márkára utalnak, így tehát a svéd autógyártó közvetlenül hasznot húzhatott a Citroën hírnevéből.

A bíróság arra kötelezte a Polestart, hogy fizessen 150 ezer euró kártérítést a Citroënnek a védjegy megkülönböztető képességének megsértése miatt. A svéd autógyártónak hat hónapra megtiltották a logó használatát is Franciaországban, ahol az ott lakók még a vállalat honlapját sem tudták elérni.

Az ítéletet a fél éves időszak után sem sikerült feloldani, hiszem a Citroën még az év elején petíciót nyújtott be a döntés egész Európára való kiterjesztése érdekében. Most azonban, hogy a vita lezárult, úgy tűnik, a Polestar megkezdheti autóinak értékesítését Franciaországban – számolt be a Motor1.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink