Gyártók Rekord hidrogénbusz-megrendelést kapott a Solaris

Rekord hidrogénbusz-megrendelést kapott a Solaris

autopro.hu/V.M. | 2023.04.24 14:16

Rekord hidrogénbusz-megrendelést kapott a Solaris

Fotó: Solaris Bus

A németországi Rebus Regionalbus Rostock közlekedési szolgáltató 52 darab Solaris Urbino hydrogen buszra adott le megrendelést. A Solaris számára ez a hidrogén üzemanyagcellás autóbuszaira érkezett eddigi legnagyobb megrendelés.

Az észak-németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia szövetségi tartomány Rostock kerületében működő Rebus Regionalbus Rostock 2024 végére veheti át a hidrogénhajtású buszok mindegyikét. Ezek a járművek hozzájárulnak a tartományi kormány azon céljához, hogy néhány éven belül a kerületi tömegközlekedést hidrogénen alapulóra alakítsák át.

A Solaris járműveinek többsége, 47 darab a 12 méter hosszú szóló kivitelben készül, míg a maradék öt a 18 méteres csuklós változat lesz. A szóló típus, az Urbino 12 hydrogen egy példánya korábban Magyarországon is megfordult, és az autopro.hu is kipróbálta.

A szóló buszok 70 kilowatt, míg a csuklós járművek 100 kilowatt teljesítményű üzemanyagcellával rendelkeznek. Az üzemanyagcellát a kerekek meghajtásában egy akkumulátor támogatja a rövid ideig tartó, csúcsteljesítményt igénylő helyzetekben.

Mind a szóló, mind a csuklós járművekben a kerekeket egy darab központi elektromos motor mozgatja, mely előbbiekben 160, utóbbiakban pedig 240 kilowatt teljesítmény leadására képes.

A Solaris már több mint száz Urbino hydrogen buszt szállított le Európa országaiban, és további száznak zajlik még a gyártása.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink