Gyártók Ráfekszik az automatizált parkolásra a BMW

Ráfekszik az automatizált parkolásra a BMW

autopro.hu/V.M. | 2023.02.16 11:20

Ráfekszik az automatizált parkolásra a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

A BMW Csoport és a Valeo autóipari beszállító a parkolást automatizáló és azáltal megkönnyítő megoldások új generációját fogják közösen fejleszteni egy nemrég kötött együttműködési megállapodás értelmében.

Hirdetés

A francia Valeóval több területen is együttműködik a bajor autógyártó, ezek között pedig már eddig is szerepelt a parkolásautomatizálás. A partnerek, illetve a Deutsche Telekom közreműködésében megvalósított autonóm parkolást először 2022 elején, egy müncheni parkolóházban demonstrálták.

Az automatizált parkolóinas szolgáltatás lényege, hogy az autó a kijelölt helyen lerakás után a parkolási zónában önállóan jut el, majd áll be parkolóhelyére, távozáskor pedig szintén önállóan gördül az átvevőhelyre, ahol már tulajdonosa várja. A már létező ISO szabványtervezet az automata parkolószolgáltatások két típusát különbözteti meg: a Type 1 esetében minden szükséges technológia a jármű fedélzetén van, míg a Type 2 esetében a jármű mozgása külső infrastrukturális rendszerek segítségével valósul meg.

A BMW korábban a Type 2-nek megfelelő rendszert demonstrált, most pedig a Valeóval együttműködve mindkettő szabvány szerint fog megoldásokat fejleszteni.

Erősödő verseny

A kettő vállalaton kívül természetesen mások is jelen vannak a területen. A Continental már régóta foglalkozik automata parkolóinas fejlesztésével, a Bosch és a Mercedes pedig tavaly indított el egy vezető nélküli parkolórendszert a stuttgarti repülőtéren. A Bosch célja, hogy néhány éven belül világszerte több száz automatizált garázst állítson üzembe.

A BMW és a Valeo az autógyártó már létező, BMW iX-ben debütált automata parkolási szoftver platformjára építkezve fogja a fejlesztéseket folytatni, amik az autonóm parkolásnál kevesebbre képes, de már elterjedt parkolóasszisztensekre is ki fognak terjedni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink