Trend Németországban már valóság az autonóm parkolás

Németországban már valóság az autonóm parkolás

autopro.hu/P.B. | 2022.03.05 08:18

Németországban már valóság az autonóm parkolás

Fotó: Park Now

A Telekom, a Valeo és a BMW elhozta Németországba az automata valet parking nevű szolgáltatást az 5G segítségével – azaz, ahol a hálózat lehetővé teszi, ott az autók önmaguktól parkolnak be egy étterem vagy szálloda parkolójába.

Hirdetés

A valet parking egy, az Egyesült Államokból származó szolgáltatás, ami annyit jelent, hogy egyes szolgáltatók előtt nem kell parkolással bajlódnia az autóval érkezőknek, mert azt egy parkolófiú elintézi helyettük. Jellemzően szállodák és éttermek élnek ezzel a szolgáltatással, Európában – és így hazánkban is – inkább csak drágább szállodák, hotelek esetében találkozhatunk valet parkinggal, aminek elterjedt magyar (vagy éppen német) elnevezése sincsen.

Németországban most egy új szintre emelte ezt a szolgáltatást a Deutsche Telekom, a Valeo és a BMW Csoport az ötödikgenerációs internet, vagyis az 5G segítségével.

Ezt a nemzetközi CAMARA projektben meghatározott és a nyilvános 5G hálózaton elérhető eszközökön, az úgynevezett API-ken (Application Programming Interface) tették lehetővé. A Deutsche Telekom most először tárja fel az 5G által nyújtott hálózati lehetőségeket ügyfelei számára API-ken keresztül. Ezek az interfészek könnyen használhatók és speciális használati esetekre szabottak, ami nagy előnyt jelent az ügyfelek számára.

Magától parkol le a BMW

A szolgáltatást egy München központjában található nyilvános parkolóházban mutatták be: egy BMW-t vezető sofőr megáll az autójával a parkolóház bejárata előtt, majd kiszáll és elmegy. Az autó ezután automatikusan, emberi beavatkozás nélkül a következő szabad parkolóhelyre hajt. A BMW-t a Valeo rendszere vezérli, ami a Deutsche Telekom nyilvános 5G hálózatán keresztül működik.

A Deutsche Telekom személyre szabott hálózati API-kat biztosít a szükséges követelmények teljesítéséhez, igény szerinti minőségben. Az adatcsomagok átvitele mindig azonos késleltetéssel történik még nagy terhelési körülmények között is (azaz stabilan alacsony a késleltetés), a sávszélességet pedig nagy terhelés mellett is szinten tartják (stabil sávszélesség). Az autó mozgási ideje alatt a jármű adatkapcsolata elsőbbséget élvez az ugyanabban a mobilcellában lévő többi kapcsolattal szemben.

Új távlatok az API-val

Az API-ken keresztül elérhető új lehetőségekre már további példákat is azonosítottak: ilyen például egy eszköz pontos helyének nyomon követése, amely felhasználható akár drónok vagy más IoT-eszközök helyének meghatározására is. További lehetőség az alacsony energiafogyasztású, készenléti üzemmódban lévő érzékelők távoli aktiválása, vagy az alkalmazások igényeinek dinamikus hozzáigazítása a változó hálózati feltételekhez.

Claudia Nemat, a Deutsche Telekom technológiai és innovációs részlegének igazgatósági tagja szerint a vállalat előmozdítja az 5G-ben rejlő innovációt ügyfelei számára. „Partnereinkkel közösen olyan megoldásokat fejlesztünk ki, amikkel teljes mértékben kihasználhatjuk az 5G képességeit” – mondta.

Nicolai Martin, a BMW Csoport Driving Experience részlegének alelnöke így nyilatkozott: a BMW Csoport az 5G-vel kapcsolatos fejlesztéseket számos innovatív autóipari funkció, valamint az automatizált parkolószolgálat központi eszközeként tekinti. Egy ilyen új megoldás szempontjából kulcsfontosságú, hogy több iparág is szorosan együttműködik – idézi a szakembert a Market Screener.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink