Gyártók Portugáliában is kezd újraindulni a termelés

Portugáliában is kezd újraindulni a termelés

autopro.hu/V.M. | 2020.04.21 04:20

Portugáliában is kezd újraindulni a termelés

Fotó: Volkswagen Newsroom

Habár az egész országra kiterjedő kijárási korlátozásokat még nem oldották fel, Portugáliában már több nemzetközi jelenléttel rendelkező autóipari vállalat is újraindította a termelést, munkába hívva több ezer dolgozójukat.

Hirdetés

Az exportorientált gazdasággal rendelkező országban a Bosch, a Continetal, illetve a Volkswagen is kénytelen volt márciusban átmeneti jelleggel felhagyni a gyártással miután a koronavírus-járvány hatására visszaesett a kereslet, és a portugál kormány arra kötelezte a nem nélkülözhetetlen tevékenységet folytató vállalkozásokat, hogy zárjanak be. Mára viszont több telephelyen is, ismét zajlik a munka.

A Bosch, mely a portugál termelésének 90 százalékát exportálja, már mindhárom, összesen mintegy 5000 embert foglalkoztató portugáliai üzemét újraindította. A múlt héten a szintén a legnagyobb exportálók közé tartozó Continental Mabor gumiabroncsgyárban is elindították a gyártósorokat. Az egység 2300 munkavállalója tizenöt napos váltásokban fog dolgozni.

A Volkswagen még kivár

A Volkswagen közel 6000 embernek megélhetést nyújtó, és 2019-ben a legnagyobb exportálónak számított Autoeuropa egysége hasonló munkarend szerint fog újraindulni április 27-én. A dolgozók védelmét többek között maszkokkal, kesztyűkkel, valamint a megfelelő távolság tartásával kívánják biztosítani.

A Volkswagen-csoportba tartozó Seat spanyolországi üzemei ugyancsak a következő héten fognak újraindulni.

Az IMF előrejelzése szerint Portugália bruttó hazai összterméke (GDP) 8 százalékkal fog visszaesni a koronavírus okozta krízisből kifolyólag. A gyártás minél előbbi elindítása fontos a káros hatások mérséklésében, éppen ezért, és tekintettel a megbetegedések lassulására, az előző héten május 2-ig meghosszabbított rendkívüli állapot ellenére lehetőség van a termelés fokozatos újraindítására, egészen addig, amíg a megbetegedések terén fennáll a kedvező tendencia – írja a Reuters.

Kiemelt Partnereink