Gyártók Őrült? Zseni? A Tesla atyjáról vallanak munkatársai

Őrült? Zseni? A Tesla atyjáról vallanak munkatársai

autopro.hu | 2014.06.30 13:21

Őrült? Zseni? A Tesla atyjáról vallanak munkatársai

Meg lehet-e oldani egy évnyi munkát egy hét alatt? Elon Musk számára nem kérdés, hiszen számára aligha létezik lehetetlen. Ennek viszont ára van.

Hirdetés

Akármihez nyúl, siker lesz belőle. Kevés ilyen embert ismerünk, Elon Musk azonban vitathatatlanul rajta szerepel a kiváltságosok ezen listáján. Akár a magán űrutazásra fókuszáló SpaceX projektet nézzük, akár az elektromos prémium limuzinként aposztrofált Tesla világhódító útjára tekintünk, lenyűgöző teljesítményt láthatunk magunk előtt – s biztosak lehetünk benne, ez csupán a jéghegy csúcsa. A világ talán két leginnovatívabb vállalatának közös feje olyan képességek birtokában van, amelyek látványosan képesek megváltoztatni a világot.

Nem könnyű Elon Musk alkalmazottjának lenni

Ahol viszont erős a fény, ott bizony jellemzően nagyobb árnyék is vetül. A Business Insider a SpaceX két alkalmazottját idézi, akik vallomása e kettősségre mutat rá. Azt magától a feltalálótól tudjuk, hogy heti 100 órát dolgozik, és nem igazán ismeri az elégedettség érzését. Korábbi közvetlen beosztottja, Dolly Singh számára az ebből fakadó atmoszféra kifejezetten inspirálóan hatott. – Egy gyémánt megszületéséhez nagy nyomásra van szükség, Elon Musk pedig a gyémántkészítés mestere – idézi a kolleginát a lap. A hölgy öt évig dolgozott a zseni mellett, akivel kapcsolatban a „végtelen bölcsesség”, „erő”, „a vezetői készségek impresszív kivetülése” kifejezéseket használja. Az illető nem titkolja, hogy a főnöke hatása alá került, és élvezte a vele való munkát. Azt azonban ő is elismeri, hogy valós lehet annak a névtelen levélírónak a vallomása, aki homlokegyenest az ellenkező oldalról világítja meg, avagy homályosítja el a képet.

Zseniális autó egy zseniális alkotótól

– Ha családot szeretnél, esetleg van valamilyen hobbid, a SpaceX nem neked való, ezért jobb, ha elkerülöd Elon Muskot. Bárki távozik a vele történt megbeszélésről, biztos lehetsz benne, hogy az adott személy vereséget szenvedett, noha a világ legkeményebben dolgozó és legértelmesebb szakembereiről van szó. A mérnökök esetében legalábbis ez a helyzet – állítja a névtelen munkatárs, majd folytatja a negatívumok sorát. – Elon Musk valóságról alkotott képe erősen torz. Kicsit hasonló a gondolkodása a való élettől szintén elrugaszkodott Steve Jobs világképéhez, azzal a különbséggel, hogy Elon Musk kifejezetten gyenge előadó, ám még annál is kevésbé képes motiválni az embereket. Ha azt gondolod, hogy egy munkát egy év alatt lehet elvégezni, Elon Musk egy hét alatt el akar vele készülni. Simán kidobja hat hónap munkáját, ha nem elég „dögös” az eredmény – mutat rá a belső viszonyokra a levél írója.

Érdekes egybeesés, hogy mindkét alkalmazott említi a motivációt, ám ellenkező előjellel. Bár nem tisztünk, s nem is tudnánk igazságot tenni, talán ez lehet a végkicsengése a fátyol fellebbentésének: hatalmas teljesítmények eléréséhez megszállottnak kell lenni, az ilyen személyek környezetében viszont csak hasonlóan megszállott munkatársak érzik jól magukat. Ahogy Dolly Singh fogalmaz: – Keményen hangzik, ám soha nem juthatsz el a Marsra ... egy puhány csapattal.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink