Gyártók Óriási csapás érte a Ford német dolgozóit

Óriási csapás érte a Ford német dolgozóit

autopro.hu/P.B. | 2023.10.06 06:20

Óriási csapás érte a Ford német dolgozóit

Fordulat Saarlouisban: egy potenciális befektetővel hónapok óta tartó tárgyalások összeomlottak. A kínai autógyártó céghez közel állóktól származó információk szerint a tárgyalások utolsó szakaszában a potenciális vevő visszalépett, a szándéknyilatkozat tehát nem került aláírásra.

Hirdetés

A Ford bejelentése szerint a kínai befektető „alapos megvalósíthatósági felülvizsgálat és intenzív tárgyalások után” úgy döntött, hogy nem folytatja a tárgyalásokat, és nem veszi meg a bezárásra ítélt üzemet. A Ford európai főnöke, Martin Sander ezt egy üzemi értekezleten jelentette be a dolgozóknak.

Sander szerint most az a cél, hogy ezer munkahelyet a Ford berkein belül tartsanak meg Saarlouisban, ahol jelenleg 4400 alkalmazott dolgozik. Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt korábban, az elektromos átállás miatt a Ford 2025 után nem tart igényt a Saar-vidéken található gyárra.

Az üzemi tanács mélységesen csalódott és meglepődött. „A visszalépés teljesen felkészületlenül és váratlanul ért minket” - magyarázta Markus Thal, az üzemi tanács vezetője a munkatársaknak küldött üzenetében, amelyet az Automobilwoche is elolvasott.

Nincs minden veszve?

A jelek szerint még van egy utolsó remény: a tárgyalások még folytatódhatnak a következő hétvégén és a jövő héten – mondta Thal. „Reméljük, hogy ezek a végső tárgyalások sikeresek lesznek, és sikerül életképes, jövőorientált megoldást találni” – fogalmazott.

A Ford szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy a befektető azt a döntést hozta, hogy nem tárgyal tovább. „Ezt tiszteletben kell tartanunk” – mondta a szóvivő.

Mint ismert, a Ford Focus gyártása a helyszínen 2025 közepén fejeződik be. Az elektromos átállás miatt újabb modellt már nem fognak összeszerelni a gyárban. Saarlouisban jelenleg 4400 alkalmazott dolgozik, további 1300 munkahelyet adva a beszállító cégeknek. Ezen állások jövője egyelőre bizonytalan.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink