Gyártók Óriási bajban a Toyota cége

Óriási bajban a Toyota cége

autopro.hu/V.M. | 2023.12.20 14:17

Óriási bajban a Toyota cége

Fotó: Toyota Europe Newsroom

A Toyota Motorhoz tartozó Daihatsu minden kiszállítását leállítja miután egy biztonsági hiányosságokat feltáró vizsgálat során összesen eddig 64 modellnél, köztük kéttucat Toyota márkajellel értékesítettnél tártak fel problémát.

A Daihatsunál egy független vizsgálóbizottság folytat nyomozást mióta áprilisban a gyártó bevallotta, hogy mintegy 88 ezer kisautó oldalsó töréstesztjét hamisította meg. A vizsgálatok alapján a probléma léptéke sokkal nagyobb, mint eddig gondolták.

A vizsgálóbizottság szerint a probléma a kisautókat gyártó Daihatsu modelljei mellett egyes Japánban értékesített Mazda és Subaru emblémás típusokat, illetve Japánon kívül értékesített Toyota és Daihatsu modelleket is érint. Összességében az eddig feltárt szabálytalanságok az ázsiai, valamint a közép- és dél-amerikai piacokra szánt modelleket érintenek a Toyota szerint.

A Toyota közleményében jelezte, hogy „fundamentális reformra” van szükség a Daihatsunál. „Nem csupán a menedzsment- és az üzleti folyamatok felülvizsgálatára lesz szükség, hanem a szervezet és a felépítés átvilágítására is” – írta a vállalat.

Egy bejelentéssel kezdődött minden

A mostani helyzethez vezető áprilisi események idején a Daihatsu egy saját dolgozója által tett bejelentés által szerzett tudomást a szabálytalan töréstesztekről. Ezután a vállalat jelezte a történteket a hatóságoknak és leállította az érintett modellek kiszállításait.

Mindössze egy hónappal rá a Toyota Raize hibrid elektromos autó és a saját Rocky modellje értékesítését is leállította, miután ezek esetében is szabálytalanul elvégzett teszteket tártak fel.

A Reuters által idézett adatok szerint a Daihatsu az év első tíz hónapjában 1,1 millió járművet gyártott, és 660 ezer járművet értékesített, amivel a Toyota, mint vállalatcsoport eladásainak 7 százalékát adta.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink