Gyártók Önvezető funkciókkal érkezik a megújult Volkswagen Passat

Önvezető funkciókkal érkezik a megújult Volkswagen Passat

Beck András | 2019.09.04 05:00

Önvezető funkciókkal érkezik a megújult Volkswagen Passat

Főleg műszakilag újult meg a szeptembertől kapható Volkswagen Passat, amely akár 210 kilométer/óra sebességig is részben automatizáltan közlekedhet.

A Limousine és Variant változatokban kapható Passat harmonikus, sportos és elegáns külsőt kapott a rácfelvarrás során, többek között az első lámpákon is frissítettek. A új Touareg után, már a Passat is kínálja az IQ.Light – LED mátrix fényszórókat.

Kitakarja a szembe jövőket

Ez a szinte mesterséges intelligenciával ellátott rendszer autópályán 130 méteres távot világít be, illetve kitakarja a szembe jövő és az előttünk haladó autókat azon túl, hogy a kormánykeréktől érkező információk alapján tökéletes követi a kanyarok ívét. Összesen nyolc világítási funkciót kínál az IQ.Light: városi fény, országúti fény, autópályafény, dinamikus kanyarvilágítás, részleges mátrix-távfény, távolsági fény, a közlekedési táblák tükrözésének megelőzése, illetve utazási üzemmód a bal oldali közlekedésű országokba lépéskor.

A jelenlegi Touareg után második modellsorozatként már a Passat kínálatában is megjelentek extrafelszerelésként az új IQ.Light – LED-mátrix fényszórók
A jelenlegi Touareg után második modellsorozatként már a Passat kínálatában is megjelentek extrafelszerelésként az új IQ.Light – LED-mátrix fényszórók

Új színek

Új színekben is elérhető a Passat, ilyen a Lapiz kék, a Palack zöld és a Tengerikagyló arany, emellett 17, 18 és 19 col peremátmérővel négy új könnyűfém keréktárcsa is bővíti a választékot. A belső tér is változatosan állítható össze, hétféle dekorelem közül lehet választani.

Láblendítésre nyíló csomagtér

A Digital Cockpit részletgazdagabb 11,7 colos kijelzőt kapott, ezen a korábbi verzióhoz képest több információ jeleníthető meg. A biztonságos közlekedést segíti a head-up-display. A Easy Open funkcióval, láblendítéssel, kulcs nélkül nyitható a hátsó csomagtérajtó azonban már a kényelmes használatot növeli. Kifejezetten nagy napfénytetőt kapott a kocsi, újra hangolták az adaptív futóművet és az első ülések klimatizáltak, illetve masszás-funkcióval kérhetők.

A belső tér is változatosan állítható össze, hétféle dekor elem közül lehet választani
A belső tér is változatosan állítható össze, hétféle dekor elem közül lehet választani

Halkabb klíma

A klíma Air Care rendszerrel bővült, ez azt jelenti, hogy a motor fordulatszámához illeszkedik a működése, így sokkal halkabb a működése.

Részben automatizált közlekedés

Az autó nem képes önvezetésre, de jó úton halad afelé. A Travel Assist megoldásban számos funkciót állítottak össze. Ebben már csaknem a teljes sebességtartományon, egészen 210 kilométer/óráig lehetővé teszi a részben automatizált közlekedést, ami mérföldkőnek számít az automatizált vezetés felé tartó úton. A Travel Assist integrált alrendszere az előretekintő sebességszabályzást kínáló adaptív tempomat. A követési távolság ezen automatikus szabályzása a sebesség megfelelő alakításával egyaránt reagál a sebességkorlátozásokra, lakott területekre, kanyarokra, körforgalmakra és útkereszteződésekre.

Az adaptív tempomat a kanyarok előtt megfelelő sebességre lassítja az autót
Az adaptív tempomat a kanyarok előtt megfelelő sebességre lassítja az autót

Értesítés a gyorshajtásról

Még nem érhető el Magyarországon, de a közeljövőben nálunk is megrendelhető lesz a mobil kulcs funkció, amikor mobiltelefonnal lehet kinyitni és bezárni az autót. Beszéd vezérlés még csak németül, angolul és franciául érhető el. Internet megosztás is került a kocsiba a We Connect, illetve a We Connect Plus megoldásokkal. Az alapszolgáltatás hoz csak regisztrálni kell, a fizetős szolgáltatás azonban területi értesítést küld ha valaki elhagy egy előre meghatározott zónát. Azt is sms-ben jelzi a tulajdonosnak, ha az autó átlépte a sebességhatárt. Mindezek akkor nagyon előnyösek, ha kölcsön adja valaki az autót vagy a családban más is használja. A megújult Volkswagen Passat alapára 9,748 millió forint, ezért egy 150 lóerős 1,5 TSI kapható limuzin változatban.

Főleg műszakilag újult meg a szeptembertől kapható Volkswagen Passat
Főleg műszakilag újult meg a szeptembertől kapható Volkswagen Passat

Több mint 30 millió Passat

A Volkswagen egyébként 2018-ban 6,24 millió autót adott el világszerte, ebből Európában 1,1 millió értékesítettek, de ehhez még hozzá kell számolni a Németországban értékesített 541 ezer modellt. – A dízelbotrány után visszaszerezte a Volkswagen a megtépázott dicsőségét – mondta Dalnoki Balázs, Volkswagen márkaigazgató a Passat hazai bemutatóján. Ezt a modellt egyébként 1973 óta gyártaj a német márka. Az utakra 46 év alatt több mint 30 millió autó került, csak az utolsó két modellváltozatból 15 milliót adtak el. Jelentős részüket Ázsiában, főleg a kínai piacon fogynak jól az autók.

Kiemelt Partnereink