Gyártók Önmagát vezető autó a Nissantól (videó)

Önmagát vezető autó a Nissantól (videó)

autopro.hu | 2013.08.30 10:50

Önmagát vezető autó a Nissantól (videó)

A Nissan forradalmi újítást jelentő, önmagát vezető autója 2020-ra kereskedelmi forgalomba kerülhet. A japán autógyártó elsőként mutatja be élőben azokat az új technológiai megoldásokat, amelyek kifejlesztésével fontos lépést tesz az automatizált vezetés megvalósítása felé.

Andy Palmer, a vállalat ügyvezető alelnöke kifejtette, hogy a mérnökök által megvalósított magas fokú rendszerintegrációnak, a kereskedelmi forgalmazás fenntarthatóságát biztosító költségcsökkentésnek és a fejlett érzékelőknek és intelligens járműtechnológiának köszönhetően a Nissan ezen a területen is a kutatások élvonalában jár.

A már több alkalommal megrendezett Nissan 360 rendezvényen az autós média képviselői rendszerint kipróbálhatják a vállalat modelljeit és találkozhatnak a Nissan felső vezetőivel. Ez alkalommal pedig a Nissan az automatizált vezetési rendszere tesztelésére is felkérte őket. Ez volt az első olyan alkalom, amikor a sajtó képviselői egy szimulált városi utcán, autópályán, valamint egy parkolóban személyesen is kipróbálhatták a Nissan automatikus vezetési megoldásait.

A több mint egy évtizeddel ezelőtt bemutatott intelligens sebességtartó automatikától (ICC) a legutóbb bevezetett 360 fokos parkolókameráig és automatizált vészhelyzeti kormányzásig a Nissan egyre korszerűbb, proaktívabb és az automatikus vezetést támogató funkciókkal szereli fel autóit az Aktív Biztonsági Pajzs keretében.

Az Egyesült Államokban évi hatmillió karambol következik be, ami 160 milliárd dolláros kárt okoz, és vezető halálozási oknak számít a 4 és 34 év közötti korosztályban. Az amerikai balesetek 93%-a emberi hiba, jellemzően figyelmetlenség miatt következik be.

Az önmagát vezető autó kifejlesztéséhez a Nissan már rendelkezik azokkal a technológiai megoldásokkal, amelyek képesek észlelni és a megfelelő reakciókkal elkerülni ezeket a tragikus eseményeket.

Az önmagát vezető autó a jövőben kevesebb beavatkozást igényel a vezetőtől: autó és sofőrje együttműködik a közös cél, vagyis a biztonság érdekében. Az amerikai autósok naponta átlagosan 48 percet töltenek vezetéssel - ez évente több száz óra, amelyet hasznosabb tevékenységre is lehetne fordítani.

A vállalaton belüli fejlesztésnek és a többcsatornás integrációnak köszönhetően a Nissan önmagát vezető autója eddig soha nem tapasztalt módon reagál a különféle közlekedési szituációkra. A Nissan tizenegy újításának köszönhetően a rendszer folyamatosan figyeli a jármű teljes környezetét, és képes azonnal reagálni a forgalom változására, miközben pontosan halad a célja felé.

Az automatizált vezetés bemutatása

A Nissan önmagát vezető autója többek között az alábbi új technológiai megoldásokat tartalmazza:

- Oldaltávolság szabályozása (autópálya)
- Kereszteződésbe való beérkezés és kanyarodás a közeledő járművek figyelésével (város)
- Előzés a közeledő járművek figyelésével (város)

A Nissan 2020-ra egy kereskedelmi forgalomban kapható járművébe integrálja ezeket a technológiákat.

Kiemelt Partnereink