Gyártók Növelné gyorstöltői teljesítményét a Tesla

Növelné gyorstöltői teljesítményét a Tesla

autopro.hu/D.Á. | 2022.01.26 11:17

Növelné gyorstöltői teljesítményét a Tesla

Fotó: Pixabay

A Tesla harmadik generációs Supercharger elektromosautó-töltői jelenleg 250 kilowattos maximális töltési teljesítményre képesek, ezt növelné meg jelentősen a vállalat. A fejlesztést a meg nem erősített hírek szerint Észak-Amerikában tervezik indítani idén. Tervben van még a gyorstöltők megnyitása más autómárkák számára is.

Hirdetés

A Tesla-vezér Elon Musk 2021 júliusában beszélt a cég tervéről, mely szerint 300 kilowattosak lesznek a Supercharger gyorstöltők, most azonban nagyobb számról szólnak a hírek. Egy Twitter-felhasználó – akinek a Teslával kapcsolatos korábbi híresztelései később helytállónak bizonyultak – osztotta meg, hogy a gyártó 324 kilowattra emelné gyorstöltői teljesítményét.

Egyelőre nem tudni, hogyan valósítaná meg tervét a Tesla, hiszen a jelenlegi autói 400 voltos hajtásrendszerrel működnek, a 250 kilowattos csúcsteljesítményhez tehát 625 amperes áramerősség társul töltéskor. Európában a CCS szabványú töltők eleve csak 500 amperre vannak méretezve, ehhez képest a 400 voltos rendszerű autók 324 kilowattos töltéséhez 810 amperre lenne szükség.

Törekvés a szabványok összefésülésére

A Tesla állítólag egy adaptert is készít, melynek segítségével az autóik az Egyesült Államok CCS töltőire is csatlakozhatnak majd, valamint egy „Magic Dock” névre hallgató egységet is, amellyel pedig más márkák autói használhatják a Superchargereket. A Magic Dock tesztelését 2022 harmadik negyedévére időzítik.

Amerikában a Tesla a saját csatlakozóit használja egyen- és váltoáramú töltéshez is, miközben a többi gyártó a CCS1 szabványt. Európában azonban igazodik a vállalat a trendhez, és a Model 3 bemutatása óta CCS2 csatlakozókkal szereli autóit.

Az egységesítési törekvések a twitteres forrás szerint az Egyesült Államokon kívül is folytatódnak majd: Hollandiában elkezdte már a vállalat más autómárkák gyártmányai számára is elérhetővé tenni a gyorstöltőit, ezt az akciót fogják folytatni Európában 2022 első negyedévétől.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink