Gyártók Nézzünk be az E-osztályba!

Nézzünk be az E-osztályba!

autopro.hu | 2015.12.13 06:35

Nézzünk be az E-osztályba!

Az új E-osztály belső terével új értelmezést adunk a modern luxus koncepciójának - mondta el Hartmut Sinkwitz, a belső dizájnért felelős részleg vezetője.

Az új E-osztály komfortorientált, luxushangulatú utasterében igazi látványosság a két óriási központi kijelző, amelyek egyenként 31,2 cm (12,3 col) átmérőjűek és 1920 x 720 pixel felbontásúak. A műszerfal központi elemét képező két, egymáshoz illesztett képernyő vizuálisan szélesvásznú hatást kelt, és hangsúlyosan hozzájárul az új E-osztály horizontális belső kialakításához. A műszercsoport szerepét is az egyik kijelző tölti be, a sofőr szemei előtt virtuális módon, nagy méretben megjelenítve a fontos műszereket. A másik képernyő a középkonzol tetején kapott helyet. A járművezető ízlésének megfelelően három különféle stílusú műszercsoport-megjelenítés közül válogathat: a klasszikus mellett rendelkezésre áll egy sportos és egy modern, progresszív műszercsoport-stílus.

A központi képernyő tartalmát a vezető a saját preferenciái szerint szabhatja személyre.

Az innovációkat tovább bővítendő, az új E-osztály az első autó, amely a kormánykerék küllőibe integrált érintés-érzékeny gombokkal rendelkezik. A különleges multifunkciós kormány virtuális gombjainak felülete hasonló az okostelefonokéhoz: érintés-érzékenyek, ezáltal pedig precízen reagálnak a vízszintes és függőleges irányú ujjmozdulatokra. A funkció a vezető számára lehetővé teszi a teljes központi rendszer egyszerű, logikus és intuitív kezelését, mintha csak egy okostelefont irányítana, ráadásul mindeközben a sofőrnek egyik kezét sem kell levennie a kormánykerékről. A kívánt funkció aktiválása az érintés-érzékeny gomb megnyomásával történhet meg, melyet az ujjmozdulatokkal érünk el. Mindkét kapcsolópanel mellett további négy-négy gombot találunk, amelyekkel a szokásos funkciókat, például a hangerőt és a telefont vezérelhetjük.

Újabb irányítási lehetőségként a C-osztályhoz hasonlóan az új E-osztályban is elérhető lesz a középkonzoli touchpad. Ez az érintőfelület szintén lehetővé teszi az összes funkció vezérlését, támogatva az egy- és többujjas kezelést (multitouch). A touchpad kézírás-felismeréssel is rendelkezik, így betűket, számokat és speciális karaktereket kézírással egyaránt bevihetünk a rendszerbe. Ilyen esetekben amint felismeri a rendszer a kézzel írott karaktereket, rögtön hangosan fel is olvassa őket, ezzel lehetővé teszi a vakon történő vezérlést. A sofőr mindig arra koncentrálhat, ami az úton történik, és nem szükséges levennie a tekintetét a forgalomról. A touchpad azt is felismeri, amikor csak pihentetjük a kezelőfelületen a kezünket, amivel elkerülhetők az akaratlan parancsok. A touchpad mellett három érintés-érzékeny gomb is helyet kapott, amelyekre dedikált főfunkciók vannak felprogramozva a gyors és közvetlen eléréshez (vissza funkció, váltás a kedvencek menüre, valamint audio gyorsmenü).

Az érintős irányításon felül a járművezetőnek lehetősége van a központi rendszer vezérlésére a jól ismert Comand controller forgókapcsolón és a Linguatronic hangvezérlésen keresztül. Bármikor tudunk váltogatni a különféle kezelési lehetőségek között.

Az új E-osztály egyes funkciói közvetlen gombokkal is kezelhetők. Dedikált gombokon keresztül állíthatjuk be például a klímaberendezést, valamint a különféle vezetői asszisztens rendszerek be- és kikapcsolását.

A felhasználói élmény és a különféle kapcsolódási hálózatok középpontba állításával párhuzamosan a Mercedes-Benz külön erre a célra létrehozott két új divíziót, amelyek a digitális jövőn dolgoznak: az egyik a "Digitális Grafikai & Vállalati Dizájn", a másik pedig a "Felhasználói Interakció". A két központ kéz a kézben együtt dolgozik a különféle irányítási és megjelenítési koncepciókon, vagyis az úgynevezett felhasználói felületeken mind a jelenlegi, mind pedig a jövőbeli modellek esetében. Erre azért van szükség, mert az utasok privát környezete és munkahelye mellett az autó belsejében eltöltött idő egy teljes értékű harmadik helyet foglal el, vagyis ez is egy életkörnyezet, amiben szintén élvezni szeretnénk a luxust és a kényeztetést. A Daimler a két új szervezeti egységgel kíván reagálni a digitális és hálózati élet globális trendjeire, vagyis az életünk rendkívül gyors digitális fejlődésére.

A formaterv iránti elkötelezettség és a remek térkínálat révén az új E-osztály belső tere egyesíti a luxuskategória eleganciáját és kényelmét a C-osztály sportos hangulatával. Az új üzleti limuzin belső formanyelvét a határozott kialakítású elemek, a szoborszerű kialakítású felületek, az avantgárd letisztultság, valamint a kijelző- és kezelőfelületek összjátéka határozza meg. Ez az összjáték teszi lehetővé az érzelmek és az intelligencia magas szintű kifejezését, és a Mercedes-Benz teljesen egyedi, kontrasztokban bővelkedő formanyelvének kialakítását, ami tökéletesen beleillik a márka "érzéki letisztultság" dizájnfilozófiájába.
A műszerfal vízszintes tagolású, alacsonyan húzódó kialakítása elegánsan futó formáival és érzéki vonalvezetésével növeli a térérzetet és nyugalmat sugároz. A lágy hullámzás az ajtókban folytatódik, tovább fokozva a tér szélességének érzetét, mellyel egyedülálló formai hatást kelt. Ez a kialakítás a C-osztálytól egészen az S-osztályig jellemző a Mercedes-Benz új limuzin sorozataira. Az S-osztályhoz hasonlóan négy kerek levegőbeömlő kapott helyet a középkonzolon, ami szintén egyértelműen jelzi, hogy az új E-osztály szorosan fókuszál a luxuskategóriára.

Az utastér-világításról kivétel nélkül tartós és egyben energiatakarékos LED fényforrások gondoskodnak. Ugyanez vonatkozik az opcionálisan elérhető, kibővített hangulatvilágításra, amely a rendelkezésre álló 64 szín révén a személyre szabhatóság új dimenzióját nyitja meg.

Az új E-osztály további fénypontjai az ülések, amelyek ergonomikus, aprólékosan kidolgozott kialakításukkal és a hátgerinc vonalát tökéletesen követő háttámlájukkal a Mercedes-Benz autóira jellemző rendkívül magas színvonalú üléskomfortot biztosítanak még a leghosszabb utakon is, ráadásul mindemellett sportos megjelenéssel büszkélkedhetnek.

Az új E-osztály Frontbass rendszere már szériában különleges hangélménnyel ajándékozza meg az utasokat. Az egyedi megoldás a karosszéria hossz- és keresztirányú elemeinek üregeit használja a mélysugárzók rezonáló dobozaként.

A teljesen szabadon irányítható, nagyfelbontású fényelosztásnak köszönhetően az intelligens világításrendszer összes tompított és távfény funkciója tisztán digitálisan kialakítható. A dinamikus kanyarodási fény funkció például a világon először pusztán elektronikus vezérléssel dolgozik. Mindezeken felül számos új adaptív fényfunkció teszi még biztonságosabbá a közlekedést mind az autóban ülők, mind pedig a forgalom többi résztvevője számára. Ezek közé tartozik az új fejlesztésű rossz idő világításfunkció, a városi világítás, valamint a navigációs adatokon alapuló csomóponti fény.

Kiemelt Partnereink