Gyártók Német offenzíva indul Afrikáért?

Német offenzíva indul Afrikáért?

autopro.hu/Sz.K. | 2018.07.08 08:34

Német offenzíva indul Afrikáért?

Egyszerre jelentette be két konkurens német autógyártó, a Volkswagen és a Daimler, hogy Afrikában épít összeszerelő üzemet.

A Daimler és a Volkswagen-csoport is növeli világszintű gyártókapacitását, a cél pedig nem más, mint Afrika, ahol várhatóan egyre nő a gépkocsik iránti igény. A VW közleményében közölte, Ruandában a vállalat üzeme lesz az első autógyár, ahol a legújabb generációs Polo és Passat modelleket szerelik össze. Évente ezer járművet szeretnének ott építeni, de igány esetén a kapacitás akár ennek ötszörösére is növelhető. A későbbiekben Tiguan, Amarok és Teramont modellek is készülhetnek az országban.

Az országban nagyon kevés a magántulajdonban levő autó, 12 millió lakosra csupán 200 ezer darabot regisztráltak 1997 óta. A jelenleg forgalomban lévő gépkocsik többsége használtan érkezett az országba, többek között Japánból importálják őket.

A gyár kiegészíti a VW nigériai és kenyai üzemeinek termelését, melyeknek éves kapacitása több mint 15 ezer darab. A márka rendelkezik egy üzemmel Dél-Afrikában is, mely több mint 170 ezer autót gyárt évente. A konszern leánya, a Seat nemrég kezdte gyártását Algériában. Annak ellenére, hogy az új, ruandai gyár viszonylag kicsi, a jövőben könnyű lesz terjeszkednie.

– Az üzem kétségtelenül új fejezetet jelent Ruanda gazdasági átalakulásában, mondta el Paul Kagame, az ország elnöke. – Tudom, hogy sokan elképzelhetetlennek tartották, hogy német autók készülhetnek Ruandában.

A vállalat azt tervezi, hogy alkalmazás alapú autómegosztó szolgáltatásokat is indít az országban, először a fővárosban, Kigaliban kezdik a működést.

Eközben a Daimler Konszern sem volt rest, bejelentette, Dél-Afrikában építi új Mercedes üzemét.

Az East-Londonban épülő üzemben a C-osztály következő generációjának lakkozója, egy gyártócsarnok és egy új logisztikai központ is lesz, bővítik továbbá az összeszerelő üzemet is. A fejlesztés százezer négyzetméternyi új gyártóterületet fog létrehozni.

A dél-afrikai üzemben 1958 óta készülnek Mercedes-Benz autók, tavaly több mint 110 ezer C-osztály készült itt. A típuson kívül a közel 3300 dolgozó teherautókat és buszokat is készít a gyárban.

– A befektetés jelképes elköteleződés számunkra, hogy szeretnénk a régió gazdasági növekedésének felélénkítéséhez hozzájárulni, mondta el Markus Schäfer, a Mercedes gyártási vezetője.

Kiemelt Partnereink