Gyártók Nem veszik félvállról a tűzvédelmet a győri Audinál

Nem veszik félvállról a tűzvédelmet a győri Audinál

Végh Martin | 2021.01.26 07:18

Nem veszik félvállról a tűzvédelmet a győri Audinál

Fotó: Audi Hungaria

2020 decemberében új korszak kezdődött a győri Audi Hungaria Zrt.-nél. Ekkor indult el a gyár történelmének első konnektorról tölthető modelljének, az Audi Q3 plug-in hibridnek a sorozatgyártása, amit a munkavállalók felkészítése és tűzvédelmi fejlesztések sora előzött meg.

Az Audi Hungaria 2019-ben kezdte el a mild-hibrid technológiájú Audi Q3 gyártását, amellyel elsőként jelent meg az akkumulátortechnológia a győri sorozatgyártásban. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, tavaly decemberben az első plug-in hibrid Audi Q3 is legördült a gyártósorról. Az új modellek gyártását a már meglévő gyártási infrastruktúrába integrálták. A termelés megkezdését egyebek mellett munkavédelmi fejlesztésekkel és a dolgozók továbbképzésével készítették elő. Ezekkel kapcsolatban kerestük meg nemrég az Audi Hungariát, ami kérdéseinkre válaszolva több részletet is megosztott.

Nem a nulláról indultak

Az Audi Hungaria munkatársai kiváló szaktudást építettek fel a győri autógyártást illetően az elmúlt 23 esztendőben. A plug-in hibrid technológiájú Audi Q3 2020-ban elindult sorozatgyártásához a munkatársak meglévő szaktudását kellett bővíteni. A járműszerelde valamennyi munkatársát tovább képezték az Audi Q3 plug-in hibrid új, nagyfeszültségű technológiájára. A felkészülés során a munkatársak megismerték a termék működését, a termékben rejlő veszélyeket és azok elkerülésének lehetőségeit. Az Audi Q3 plug-in hibrid sorozatgyártásának megkezdése előtt mintegy 1500 ember részesült oktatásban. Az elektromos képzés ezután a szereldei alapoktatás részévé vált.

Az Audi Hungaria számos kollégája a konszern külföldi telephelyein szerzett gyakorlatot a teljesen elektromos autók gyártásában, amelyeket a plug-in hibrid technológiájú autók gyártásánál tudnak kamatoztatni.

Fokozott figyelem a tűzvédelmen

A plug-in hibrid modellek gyártásához egy biztonsági koncepciót dolgoztak ki a győri üzemben. A gyártási folyamat során fokozottan figyelnek az akkumulátorra, melyet egy automatizált, kamerás állomáson ellenőriznek a teljesen automatikus beépítés, a házasítás előtt.

A biztonsági koncepció további eleme volt az úgynevezett beavatkozási tervek készítése minden olyan csarnokra, melyben az akkumulátoros technológiát alkalmazzák. Tűzvédelmi szempontból az akkumulátorok beérkezésének, szállításának, tárolásának és beépítésének valamennyi fázisát megvizsgálták, szinte minden mozdulatot kielemeztek kockázati szempontból.

A gyár tűzoltóságának szerállománya egy horgas emelős, konténerszállító, darus járművel bővült. Ezen jármű beszerzésével a cél a gyártási, tesztelési, tárolási, belső közlekedési folyamatok biztonságtechnikai támogatása, a környezetvédelmi szempontok maximális figyelembe vételével, melyet az oltóvíz felfogása és zárt rendszerben történő kezelése tesz teljessé. A károsodott jármű vagy sérült akkumulátorok biztonságos kezelése, vizsgálata érdekében a gyár területén karantén pontot alakítottak ki, ahol mind a tárolás-megfigyelés, mind az oltás-oltóvíz felfogás lehetőségei biztosítottak.

Kiemelt Partnereink