Gyártók Nem várt kockázatot rejtenek az elektromos autók

Nem várt kockázatot rejtenek az elektromos autók

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.05 06:19

Nem várt kockázatot rejtenek az elektromos autók

Fotó: Euro NCAP

Az elektromos autók térnyerése nem várt kockázatra hívta fel az egyetem kutatóinak figyelmét a töréstesztek során.

Aggodalomra adhatnak okot biztonsági szempontból az elektromos járművek a hagyományos hajtású társaikhoz képest, mégpedig a tömegük miatt. Az elektromos autók ugyanis általában 20-50 százalékkal nagyobb súllyal rendelkeznek, amelyek egy esetleges baleset során plusz veszélyt jelenthet, ugyanis az autópálya védőkorlátjait nem úgy tervezték, hogy ellenállóak legyenek ennek az extra erőnek – írja a Tech Xplore a Nebraska Egyetem kutatása alapján.

Emellett alacsonyabb súlyponttal rendelkeznek, ennek a két tényezőnek hatására egy ütközés esetén a jellemzően acélból készült szalagkorlát kevésbé képes felfogni az elektromos autót.

Az egyetem akkor hozta nyilvánosságra a törésteszt eredményeit, amikor az elektromos járművek növekvő népszerűsége arra késztette a közlekedési hatóság illetékeseit, hogy riadót fújjanak az új akkumulátoros és könnyebb belső égéű motorral hajtott járművek súlykülönbsége miatt.

Gyors megoldásra van szükség

Az egyetem munkatársai még több tesztelést terveznek, beleértve számítógépes szimulációkat és több elektromos jármű ütközésének tesztelését is, hogy meghatározzák, hogyan lehet olyan út menti korlátokat kialakítani, amelyek minimalizálják az ütközések hatását mind a könnyebb hagyományos, mind a nehezebb elektromos járművek esetében.

Az elektromos autók növekvő népszerűsége miatt ez egyre gyakoribb probléma lesz, emiatt sürgős megoldásra van szükség.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink