Gyártók Nem kell sokat várni a Ford önjáró autójára

Nem kell sokat várni a Ford önjáró autójára

autopro.hu | 2014.03.01 08:51

Nem kell sokat várni a Ford önjáró autójára

A Ford a barcelonai Mobil Világkongresszuson mutatta be automata kísérleti autóját. A márka ezzel tapasztalja ki, meddig terjednek az automatizált közlekedés lehetőségei, és e projekt révén határozza meg, milyenné kell majd formálni a járművei következő generációit. A kísérleti autó másodpercenként 2,5 milliószor szkenneli be környezetét, így azonosítva a körülötte feltűnő járműveket, kerékpárosokat és gyalogosokat.

Hirdetés

A vállalat több mint egy évtizede kísérletezik az önállóan közlekedő autókkal. – Jövőképünkben olyan autók szerepelnek, amelyek egymással és a környezetükkel kommunikálva biztonságosabbá teszik a közlekedést, mérséklik a forgalmi torlódásokat, és kevésbé terhelik a környezetet – avat be Stephen Odell, a Ford Európa, Közel-Kelet és Afrika ügyvezető alelnöke.

Az automatizált kísérleti járműben négy infra-érzékelő, vagy más néven A LiDAR (fény- és távolságérzékelő) szkenneli folyamatosan az autó környezetét, felderítve az esetleges akadályokat, például a járműveket, a kerékpárosokat, a gyalogosokat, sőt még a kisebb állatokat is. A szenzorok 70 méteres körzeten belül bármit képes érzékelni, így az autó környezetéről valós idejű, háromdimenziós képet alkotnak. A rendszer másodpercenként 2,5 milliószor végez szkennelést. A márka jelenleg a Michigan Egyetemmel és az amerikai State Farm biztosítótársasággal közösen dolgozik a jármű fejlesztésén. Az együttműködés keretében az egyetemmel az autó érzékelőinek és agyának megalkotásán dolgoznak, amelyek segítségével a jármű nemcsak értelmezni tudja fizikai környezetét, hanem arra is képes, hogy ezek alapján döntéseket hozzon. A State Farmmal közösen mélyrehatóbban értékelheti az automatizált közlekedéssel kapcsolatos veszélyeket és előnyöket.

Az RWTH Aachen Egyetemmel karöltve a márka Európában is belekezdett egy új kutatási projektbe. A közös munka célja olyan ember-gép interfészek kifejlesztése, amelyek az automatizált járművekben egyértelműen kommunikálnak az autósokkal, és lehetővé teszik, hogy a vezető egyszerűen visszavehesse az irányítást, bármikor felülbírálva az automatikus funkciókat. E tanulmányok egyik legfontosabb segédeszköze egy rendkívül kifinomult vezetési szimulátor lesz.

A jövő automatizált rendszereihez jól felhasználhatók azok az érzékelőkkel működő technológiák, amelyeknek segítségével a mai Ford-modellek már önállóan parkolnak, megértik a vezető hangutasításait, azonosítják a veszélyes közlekedési helyzeteket, sőt a vészfékezésben is aktívan segítenek.

Kiemelt Partnereink