Gyártók Nem fogy eléggé az elektromos Fiat, leáll a gyár

Nem fogy eléggé az elektromos Fiat, leáll a gyár

autopro.hu/P.B. | 2023.09.29 15:23

Nem fogy eléggé az elektromos Fiat, leáll a gyár

Fotó: FCA Pressroom

A gyenge kereslettel indokolva a Stellantis részlegesen leállítja a termelést egyik olaszországi üzemében. A torinói Fiat-gyár az érintett, az elektromos 500-as gyártósorait állítják le október közepén.

Az alacsony kereslet miatt a Stellantis részben leállítja a torinói Mirafiori gyárban a termelést. Már ezen a héten, vagyis szeptember utolsó hetébe is megálltak a gyártósorok, október 19-től november 3-ig pedig ismét, tervezetten szünetel majd a gyártás – közölte a Stellantis szóvivője az Automotive News Europe című lappal.

Az üzembe készül az akkumulátoros elektromos Fiat New 500 és négy Maserati modell – a Levante, Granturismo, Ghibli és Quattroporte – összesen két gyártósoron. Az üzemben mintegy 2400 alkalmazott dolgozik.

Bezzeg tavaly még kapkodtak érte

Tavaly ez a modell volt Európa harmadik legkelendőbb teljesen elektromos autója. A verseny azonban az idei évre jelentősen kiéleződött: a Dataforce szerint Európában 1,7 százalékkal kevesebb, 41.217 példány fogyott az első nyolc hónapban. Ennél a Tesla Model Y, a VW ID.4, a Tesla Model 3, a VW ID.3 és az MG4 is jobban teljesített.

A Fiat eredetileg körülbelül 100 ezer új 500-ast akart építeni Mirafioriban az idén. Ez azonban nehéz lesz: a FIM szakszervezet szerint az első félévben 47 ezer darabot gyártottak, ami ugyan 21 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, azonban nehéz lesz 100 ezerre tornászni az eladásokat a két hét leállással.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink