Gyártók Nem enyhül a chiphiány: a Ford és a Nissan is gyárakat állít le

Nem enyhül a chiphiány: a Ford és a Nissan is gyárakat állít le

autopro.hu/V.M. | 2021.04.15 10:23

Nem enyhül a chiphiány: a Ford és a Nissan is gyárakat állít le

Ford Transitok a Kansas City összeszerelőüzemben | Fotó: Ford Media Center

Az autóipari félvezető komponensek hiánya miatt a Ford több észak-amerikai és egy törökországi egységében is csökkenti vagy szünetelteti termelését a következő hetekben, míg a Nissan több észak-amerikai üzemét is leállítja áprilisban.

Hirdetés

A Ford nem közölte, hogy a legújabb termeléscsökkentés hogyan befolyásolja a készülő járművek számát, azonban megerősítette, hogy az első negyedéves eredmények április 28-i ismertetésekor közölni fogja a félvezetőhiány várható pénzügyi hatásaira vonatkozó frissített előrejelzését.

Még márciusban a vállalat úgy számolt, hogy a chiphiány 1-2,5 milliárd dollár közti mértékben csökkentheti az idei nyereséget, az előrejelzés felülvizsgálata azonban arra enged következtetni, hogy a hatások súlyosabbak lehetnek.

A Ford már korábban jelezte, hogy az április 12-i héten a Chicago és a michigani Flat Rock egységekben nem fog munka folyni, ugyanakkor a Kansas City és Ohio üzemekben csökkentik a termelést. A legújabb hírek szerint ezekben az üzemekben az április 19-vel és 26-val kezdődő heteken is visszafogják a termelést.

A Ford ezúttal azt is közölte, hogy a Kentucky állambeli Louisville-ben, illetve a furgonokat gyártó, törökországi Gölcükben található gyárában a termelés leállítására kényszerülnek. Előbbiben az április 26-i és május 3-i heteken, míg utóbbiban május 8. és 31. között fognak állni a gyártósorok.

Az AutoForecast Solutions autóipari piackutató vállalat számításai szerint a Fordnak 408 ezer járműnyi termeléselmaradást okoz a chiphiány, ehhez a számhoz több mint 91 ezerrel járulnak hozzá a legutóbbi intézkedések.

A Nissan leáll, a Honda termeléscsökkentésre készül

A Ford az intézkedések okaként a chiphiány mellett a korábbi, szokatlanul kemény texasi téli időjárást nevezte meg. A japán Nissan, ami a Forddal közel egyidejűleg jelentette be, hogy áprilisban több észak-amerikai üzemében is felfüggeszti a termelést, már csak az autóipari félvezetők nehezen beszerezhetőségével indokolta döntését.

A japán OEM a Tennessee-ben lévő Smyrnában, a Mississippi állambeli Cantonban és a közép-mexikói Aguascalientes városban lévő egységeiben állítja le a gyártósorokat.

Egy másik japán OEM, a Honda szintén jelezte, hogy a chiphiány rövidesen fennakadásokat fog okozni észak-amerikai termelésében. A Reuters beszámolója szerint a vállalat lehetségesnek tartja, hogy az április 19-i héten ismét csökkenti a termelést némely helyi üzemében. A Honda USA-ban, Kanadában, valamint Mexikóban található egységeiben csak a hónap eleje óta folyik ismét normál rend szerint a munka, miután a chiphiány és más faktorok szinte a teljes észak-amerikai termelés kéthetes leállásához vezettek.

Egyelőre nem látni, hogy javulna a helyzet

Az autógyártók termelését év eleje óta akadályozza a chiphiány, aminek hátterében elsődlegesen az áll, hogy míg tavaly a koronavírus miatt az autóipari vállalatok visszamondták megrendeléseiket, addig a számítástechnikai vállalatok, a kapacitásokat lekötve, növelték azokat, hogy kielégíthessék a laptopok és játékkonzolok iránt megugrott keresletet.

Autóipari vezetők és szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy a chiphiány rosszabbra fordulhat a második negyedévben. A jóslat helyességét igazolhatja, hogy áprilisban a sokkhatást elkerülő Hyundai is üzemeket állított le.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink