Gyártók Nem akarnak e-autókkal foglalkozni a Ford kereskedői

Nem akarnak e-autókkal foglalkozni a Ford kereskedői

autopro.hu/V.T. | 2023.12.30 08:16

Nem akarnak e-autókkal foglalkozni a Ford kereskedői

Fotó: Ford

A Ford megerősítette a Detroit Free Press értesüléseit, miszerint az amerikai autógyártó közel háromezer kereskedésének fele visszautasította az F-150 Lightning és a Mustang Mach-e modellek, valamint a hasonló elektromos járművek árusításához szükséges befektetéseket.

A Ford kérdéses márkakereskedői az elektromos autókra való átállás helyett a kereskedők a hagyományos belső égésű és hibrid autók mellett teszik le voksaikat. Utóbbiak népszerűsége jelentősen növekedett, mivel a vásárlók kevesebb pénzt akarnak költeni üzemanyagra anélkül, hogy teljesen elektromosra váltanának.

„A kereskedők éppen 50 százalék feletti arányban (ez nagyjából 1550 kereskedőt jelent) állapodtak meg az e-autók árusításáról és az ehhez szükséges befektetésekről. Emiatt a lakosság 86 százaléka legfeljebb 20 mérföldre (32 kilométerre) van egy olyan Ford kereskedéstől, ahol lehetősége van elektromos autókat vásárolni és szervizeltetni” - mondta el a Ford egyik szóvivője a Business Insidernek.

A kereskedők lelkesedésének hiányát az is okozhatja, hogy a vállalat nagymértékű beruházást követel meg az elektromos autókat árusítani kívánó kereskedésektől. Ide tartozik az egyenáramú gyorstöltők telepítése, hogy az egyes árusító helyek töltőpontként szolgálhassanak a vásárlók számára, valamint extra képzéseket is biztosítaniuk kell az alkalmazottaknak. A hitelesítő programok még az egymillió dolláros összeget is megugorhatják és a Ford már több perbe is keveredett miattuk.

Érződik a csökkenő kereslet

A Chicago Tribune jelentése szerint egy Illinois állambéli testület egy kereskedőcsoportnak kedvező ítéletet hozott a Forddal szemben, akik szerint az autógyártó programja megsértette az állam törvényeit. A Ford kereskedői az elsők között voltak, akik felhívták a figyelmet az elektromos autók iránti kereslet zuhanására, amikor egyes üzletek csökkenteni kezdték a Mustang Mach-e készleteiket. Az év későbbi részében bizonyos kereskedők arról beszéltek a Business Insider-nek, hogy küszködnek az F-150 Lightning-ok értékesítésével.

December elején a Ford visszafogta az F-150 Lightning gyártását, miután októberben bevezettek egy ideiglenes váltást a termelésben. A vállalat csupán 16 ezer elektromos pick-upot adott el 2023 első kilenc hónapjában, ami elenyésző az azonos idő alatt értékesített 570 ezer F-szériás járműhöz képest. A lassulások miatt a gyártó egy 12 milliárd dolláros befektetést is elhalasztott, ami az elektromos járművek gyártását érintené.

Az új, elektromos járművekre vonatkozó előírások miatt a Ford és a kereskedők kapcsolata jelentősen megromlott. Egy, a kereskedők cégekbe vetett bizalmát felmérő kutatásban a Ford abszolút utolsóként végzett, mivel a kereskedőik 46 százaléka állította, hogy nem bízik a vállalatban - írta meg az Autoblog.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink