Gyártók Napenergiával tölti teherautóit a Scania

Napenergiával tölti teherautóit a Scania

autopro.hu/P.B. | 2022.02.08 11:17

Napenergiával tölti teherautóit a Scania

Fotó: Scania

Svédország déli részén egy hatalmas töltőparkot épít ki a Scania. Az elektromos teherautók töltésére szolgáló létesítmény egy napelemparkból nyeri majd a villamosenergiát. A tervek szerint első körben 22, később akár negyven jármű egyszerre történő töltésére is alkalmas lesz a park.

A Scania és a Falkenklev Logistics megállapodásának értelmében a teherautógyártó nemcsak öt akkumulátoros elektromos teherautót szállít a cégnek, hanem egy 1,6 megawattos töltőberendezést is kialakít a Falkenklev Logistik malmöi telephelyén.

A szerződés 22 jármű egyidejű töltését biztosító telepről szól, de a Scania szerint potenciálisan kibővíthető lesz a telephely akár 40 jármű töltésére is – ezzel ez lesz Svédország legnagyobb teherautó-töltőállomása.

A járművenkénti teljesítmény 250 kilowatt lesz, de a jövőben 320 kilowattra növelhető. Az energiaelosztást a helyszínen plusz energia is segíti: a Falkenklev megbízta a Soltech Energy Solutions napenergiával foglalkozó vállalatot, hogy építsen egy 1,5 hektáros napelemparkot, valamint egy két megawattos akkumulátoros energiatároló rendszert a telephelyen.

Zöld megoldás

A Falkenklev Logistik vezérigazgatója, Victor Falkenklev így nyilatkozott: „A fenntarthatóbbá válás szükségessége és a gázolaj árának növekedése miatt teljesen nyilvánvaló volt számomra, hogy tennünk kell valamit – elkötelezettek vagyunk flottánk villamosítása mellett.” A cégvezető hozzátette, büszke arra, hogy az áramot napenergiával állítják elő, aminek köszönhetően teljes mértékben zöld energiát használ majd a cég.

Fredrik Allard, a Scania e-mobilitási részlegének vezetője szerint ez a kezdeményezés „tökéletes példája annak, hogyan jönnek létre új ökoszisztémák és felhasználói modellek, amelyekre sürgősen szükségünk van a közlekedési rendszer szén-dioxid-mentesítéséhez és fenntarthatóvá tételéhez.”

A logisztikai cég úgy döntött, hogy nyitva tartja a telephelyet a lakosság, vagyis más fuvarozók számára. Ez abból a szempontból nem meglepő, hogy első körben öt elektromos teherautót vesz a cég, de a tervek szerint később az egész flottát villamosítani fogják – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink