Gyártók Nagyon fájna a Škodának az Euro 7

Nagyon fájna a Škodának az Euro 7

autopro.hu/V.M. | 2023.03.21 06:17

Nagyon fájna a Škodának az Euro 7

Fotó: Škoda Storyboard

A cseh Škodát az Európai Bizottság által tervezett Euro 7-es károsanyag-kibocsátási norma jelen formájában bevezetésével óriási csapás érné: a vállalat kénytelen lenne elbocsátani 3000 dolgozóját, és több modelljét is ki kellene vezetnie kínálatából.

Az Euro 7, melyről idén fognak szavazni az európai uniós döntéshozók, a mostaninál is szigorúbban korlátozná az új gépkocsik károsanyag-kibocsátását. Az EU szerint a potenciális hasznok felülmúlják a költségeket, ugyanakkor a gépkocsigyártók, és európai lobbiszervezetük, az ACEA arra figyelmeztet, hogy a szabályozás aránytalanul magas fejlesztési költségeket róna az iparágra.

„Amennyiben az Euro 7-et elfogadják mostani formájában, a Škoda Autónak be kellene zárnia egy gyárát, mivel leállnánk a kisebb modelljeink, a Fabia, a Scala és a Kamiq gyártásával” – fogalmazott Martin Jahn, a cseh OEM kereskedelmi és marketing igazgatója egy televíziós vita során. „Ez azt jelentené, hogy legalább 3000 állás szűnne meg” – tette hozzá a modellpaletta megnyirbálásának hatásait ecsetelve.

Továbbá azt is elmondta, hogy a Škoda beszállítóit is vizsgálva a változásokkal már 10 ezer állás kerülne veszélybe Csehországban.

A kisebb modellek kivezetése nem csak a dolgozóknak, de magának az autógyártónak is nagyon fájdalmas lenne, ugyanis az említett három típus adta a Škoda 2022-es kiszállításainak közel harmadát a Reuters által idézett értékesítési eredmények szerint.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink