Gyártók Nagyobb kontrollt szerezne Jeepeket gyártó vegyesvállalata felett a Stellantis

Nagyobb kontrollt szerezne Jeepeket gyártó vegyesvállalata felett a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2021.09.14 15:20

Nagyobb kontrollt szerezne Jeepeket gyártó vegyesvállalata felett a Stellantis

Fotó: FCA

A Stellantis továbbra is kínai tevékenységeinek átalakítását tervezi annak érdekében, hogy javítson helyi értékesítési számain. Az átstrukturálás első lépéseként a vállalat növelné részesedését a Jeep márkájú járművek gyártásával foglalkozó közös cégében.

A Fiat Chrysler és a PSA Csoport egyesülésével idén év elején megalakult Stellantis 2021 első felében értékesített 3,6 millió járművéből mindössze körülbelül 50 ezer darabot adtak el a világ legnagyobb autópiacán, Kínában, ahol a vállalat részesedése mindössze 0,5 százalékra esett.

A Stellantis vezérigazgatója, Carlos Tavares hónapok óta ígér egy tervet a gyenge értékesítési számok feljebb tornászása céljából. Ennek a tervnek az első lépése lehet a Jeep modellek kínai gyártását végző vegyesvállalat feletti nagyobb fokú irányítás szerzése a részesedés növelése által, amiről bennfentesek a Bloombergnek számoltak be.

Bezárnák az egyik üzemet

A Stellantis és partnere, a kínai állam tulajdonában lévő Guangzhou Automobile Group jelenleg fele-fele arányban birtokolja a Jeep Cherokee, Renegade, Compass és Grand Commander modelleket gyártó vegyesvállalatot. A Stellantis, egy nemrég kiadott közleménye szerint a termelést a kereslethez igazítva a mostani kettő helyett egy üzembe vonná össze, továbbá a vegyesvállalat felelne a Jeep importjáért is.

Részesedési arányát már jövőre növelheti a Stellantis, kihasználva, hogy Kína arra készül, a jövőben ne írja elő, hogy külföldi cégek kínai leányvállalataikban helyi szereplők is rendelkezzenek részesedéssel.

A Stellantis egy másik, Peugeot és Citroën modelleket gyártó, Dongfeng Motorral közös céggel is rendelkezik Kínában. Utóbbi egy, még 2019-ben a PSA-val kötött megállapodás szerint nemrég átengedte a Stelallantis-nak tulajdonrésze egy hányadát – olvasható az Autoblog oldalán.

Kiemelt Partnereink