Gyártók Nagy változások előtt a Volvo

Nagy változások előtt a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2022.03.07 10:22

Nagy változások előtt a Volvo

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A kínai Geely-hez tartozó Volvo Cars nagy változások előtt áll, hiszen már 2030-tól kizárólag teljesen elektromos autók fognak szerepelni kínálatában, 2040-re pedig a klímasemlegességet is el kívánja érni. Mindez a vállalat gyárhálózatában és kompetenciáiban is átfogó és viszonylag gyors átalakítást követel meg.

A svéd Volvo nemrég jelentette be, hogy 3,3 milliárd dollárt fektet egy Northvolttal közös akkumulátorgyár és kutató-fejlesztő központba, amik a Torslandában található autógyárának szomszédságában fognak felépülni. Maga az autógyár egymilliárd dollárból fog fejlődni, többek között az úgynevezett „mega öntés” technológiával, ami lehetővé teszi majd nagy alumínium karosszériaelemek egy darabban elkészítését.

Javier Varela, a Volvo termelési és kutatásfejlesztési vezetője szerint ezek a fejlesztések részei a Volvónál elkezdődött átfogó változásoknak, amikre ahhoz van szükség, hogy a vállalat elérje ambiciózus elektrifikációs és környezetvédelmi céljait.

Nem lesz többé feketedoboz az akkucella

Az Automotive Manufacturing Solutions szakportálnak adott interjú során Varela elmondta, hogy a Volvo a szintén svéd Northvolttal közös akkumulátorgyára elkészülte után is fog akkumulátorcellákat külső forrásból beszerezni. Az új üzem építését a kapacitásnövelésen túl az indokolja, hogy a Volvo jobban megismerje a cellákat, illetve képes legyen azokat saját igényei szerint alakítani.

„Nem szeretnénk, hogy az akkumulátor egy feketedoboz legyen számunkra, anélkül, hogy rendelkeznénk a tudással és a képességgel a fejlesztés irányának, valamint a dizájn meghatározásához” – fogalmazott Varela.

Klímasemlegesség néhány éven belül

Bár vállalati szinten a Volvo legkésőbb 2040-re tervezi elérni a klímasemlegességet, gyártóüzemeit már 2025-tel bezárólag karbonsemlegessé alakítaná. Varela megosztotta, hogy ehhez már kész tervvel rendelkeznek, és aszerint kettő nagy területen kell fejlődést elérniük. Az első az üzemek működésének optimalizálása a fogyasztáscsökkentés végett. „Kompaktabbá kívánjuk tenni folyamatainkat, tehát csökkentjük a helyigényt. Ez azt jelenti, hogy kisebb területet kell majd takarítani, megvilágítani, fűteni és így tovább.”

A második terület a nem fosszilis alapú energiahordozókra áttérés. Ebben fontos mérföldkőnek számít, hogy a torslandai üzem 2021 óta csak megújuló energiaforrásokat használ.

Speciális technológia, speciális szaktudás

A torslandai gyár már említett fejlesztésében talán a legérdekesebb a „mega öntés”, a korábban több részből álló alumínium karosszériaelemek egyben készítése lesz, amit először a Tesla kezdett használni az autóiparban. Varela megosztotta, hogy a megoldás implementálásához speciális szakértelemmel rendelkező embereket kellett felvenniük, továbbá a technológiát más üzemeikben is be fogják vezetni.

Torslandában többek között a fényezőüzem is átalakul a tervek szerint. Az átfutási idő 15-20 százalékkal fog csökkenni ennek eredményeként, a legtöbb fejlesztés, mint a vízfogyasztás csökkentése azonban a fenntarthatóságot fogja szolgálni.

A Volvo tehát nagy változások előtt áll. Ugyanakkor van mire építkezni, ugyanis az elmúlt évek amerikai és kínai gyárépítéseiből, valamint az elektromos autók már ma is zajló gyártásából sok tapasztalatra tett szert a vállalat – mutatott rá Varela.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink