Gyártók Nagy megrendeléseket kapott a svájci e-buszgyártó

Nagy megrendeléseket kapott a svájci e-buszgyártó

autopro.hu/V.M. | 2023.09.26 06:20

Nagy megrendeléseket kapott a svájci e-buszgyártó

Fotó: Facebook/HESS AG

A svájci Hess elektromosbusz-gyártó 248 villanyhajtású csuklós és duplacsuklós elektromos buszra kapott megrendelést. A járművek a franciaországi Lyon-ban és a svájci Genfben fognak forgalomba állni.

Hirdetés

A francia város 127 csuklós autóbuszt vásárol a Hess-től, ami Genfbe 121 darab csuklós és duplacsuklós járművet szállít. A vállalat a következő négy évben teljesíti a megrendeléseket.

Lyon trolibuszokat vásárol, amiket olyan útvonalakon is alkalmazni tervez, ahol korábban csak dízelüzemű járművei közlekedtek. A város ennek érdekében kibővíti a felsővezetékhálózatot, az új buszok ugyanakkor olyan szakaszokon is fognak közlekedni, ahol kizárólag az akkumulátorukra támaszkodhatnak majd.

Genfben a helyi közlekedési szolgáltató, a TPG a buszok mellett töltőket is vásárol, amiket a Hitachi Energy fog szállítani és telepíteni. Míg a Lyon-ban az első új járművek már jövőre megérkeznek, addig Genfben csak 2025-ben jelennek meg a forgalomban.

Az electrive.com beszámolója szerint a svájci város azonban idővel sokkal nagyobb megrendelővé válhat Lyon-nál. A mostani szerződés szerint a TPG opcionálisan további 241 buszt szerezhet be a Hess-től 2030-ig, mikorra teljesen elektrifikálni szeretné flottáját.

Nő a kereslet, gyorsítják a gyártást

A Hess-t elsősorban trolibuszairól ismerik, azonban kizárólag akkumulátorról üzemelő variánsokat is kínál, amilyeneket Genf is vásárol. A vállalat s svájci Bellach és Solothurn városokban, illetve Portugáliában rendelkezik gyárakkal, melyek kapacitásának bővítésén dolgozik jelenleg.

A kapacitásnövelés jól érthető, hiszen folyamatosan emelkedik a kereslet az elektromos buszok iránt. Ez igaz a még kicsi, de növekvő piaci részt elfoglaló hidrogénüzemű buszokra is, amit a Solaris legutóbbi megrendelései is igazolnak.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink